Apartamente proiectate corect - 7 criterii pe care să le ai în vedere atunci când îți cauți un apartament
Cumpărarea unei case este un moment important, dar provocator în viața oricărei tinere familii. Poate fi dificil să găsești locul cu care să rezonezi și pe care să vrei să-l numești acasă. Dincolo de toate lucrurile care se observă la prima vedere și care te tentează să spui imediat ”da” noii locuințe, este nevoie să fii atent la câteva lucruri foarte importante înainte să iei decizia finală. În jurul acestora se vor consolida starea de bine a membrilor familiei, sănătatea și relațiile armonioase.
1. Lumina naturală
În primul rând, trebuie să știi că lumina naturală este deosebit de importantă în crearea unui micro ambient sănătos, primitor, dar și funcțional, ajutând în egală măsură la îmbunătățirea caracteristicilor unui apartament. Lipsa luminii naturale dă instant impresia că locul este rece și neprimitor, pe când expunerea la lumina solară ne îmbunătățește odihna, ajutându-ne să ne menținem ritmul cardiac în timp ce dormim. Așadar, cum ne asigurăm că în viitorul nostru apartament intră suficient de multă lumină naturală? Mai întâi, verificăm dacă există cât mai multe zone vitrate pe partea de sud a orientării blocului și că, spre zone de interes crescut, precum terasa, lacul sau pădurea din apropiere, avem ferestre mari, spre care putem să privim. Este dovedit științific faptul că simplul fapt de a privi 40 de secunde la peisaje naturale frumoase ne îmbunătățește starea și determină creierul să intre într-o stare mai relaxată, sporind mai apoi atenția și concentrarea.
2. Zonele vitrate de mari dimensiuni
Așa cum am specificat, zonele vitrate de mari dimensiuni sunt relevante pentru amplificarea stării de bine a oamenilor. În plus, câtă vreme lumina solară pătrunde optim în camere, adică la o distanță corectă față de fereastră, ea va oferi o iluminare uniformă și plăcută încăperilor, iar zonele umbroase vor fi mult mai mici, iar acest lucru nu va permite mucegaiului să se dezvolte. Pe lângă faptul că ne vom simți încurajați să ieșim afară mai des, lucru deosebit de benefic pentru sănătatea noastră, vitrajele mari oferă perspective noi în definirea și decorarea interiorului unui apartament. Mai mult, acestea ne vor încuraja să aducem în interior exteriorul, adică să ne bucurăm de cât mai multe plante iubitoare de lumină, care vor purifica aerul și ne pot influența dispoziția. Pe de altă parte, apartamentele vitrajele permit luminii solare să pătrundă ușor sunt dintre cele care asigură o eficiență energetică înaltă, încurajând uzul de lumină naturală pe întreaga perioadă a zilei.
3. Existența unei terase
Conex cu vitrajele generoase și cu pătrunderea facilă a luminii naturale, într-un apartament corect proiectat vom aprecia existența unei terase și, bineînțeles, accesul facil către aceasta. În alegerea unei locuințe, acest aspect joacă un rol important, mai ales când ne gândim la beneficiile multiple pe care o terasă le prezintă. De altfel, aceasta lărgește dimensiunile unui apartament care nu are acces la o grădină, dând ocazia rezidenților să petreacă mai mult timp în aer liber, fără a părăsi însă locuința. Mai mult, o terasă dă ocazia oamenilor să se bucure de priveliști naturale, de experiența microgrădinăritului ori chiar de savurarea unei mâncări ori băuturi preferate, respirând aer curat. Toate acestea vor adăuga valoare locuinței pe care urmărim să o cumpărăm, apreciind și mai mult dacă accesul către terasă se poate face din fiecare cameră componentă a apartamentului. Apropierea de natură este palpabilă, accesibilă și mult mai plăcută, atunci când putem să ieșim pe terasă din orice cameră ne aflăm în momentul respectiv.
4. Apartamente proiectate corect – optimizarea camerelor
Proiectarea optimă a unui apartament presupune și setarea corectă a înălțimii camerelor. Când vorbim despre confortul termic asigurat, camerele care au în jur de 270 cm au un avantaj important și anume acela de a permite o stratificare verticală a aerului în funcție de temperatură. Astfel, aerul mai cald se va deplasa spre tavan și aerul mai rece și mai optim pentru sănătatea noastră, va fi mutat în jos, acolo unde oamenii se mișcă și își desfășoară activitățile în interiorul camerelor. Este important ca spațiul care rămâne gol în partea de sus a camerei, în continuarea înălțimii rezidenților, să nu fie folosit pentru crearea unor spații de depozitare. Acesta este esențial pentru buna funcționare a confortului climatic al camerelor unui apartament.
5. Optimizarea spațiilor interioare
Strâns legată de înălțimea camerelor este și optimizarea spațiilor interioare. Aceasta va da fluiditate și acces facil în interiorul apartamentului, dacă spațiile mici, care nu sunt în mod real folositoare, vor fi complet diminuate. Practic, într-un apartament atent proiectat din perspectiva spațiilor componente, vom avea sentimentul de deschidere și de scop îndeplinit cu succes, atunci când zonele respective vin în ajutorul rezidenților săi, acordându-le libertate de mișcare și posibilitatea de a personaliza cu ușurință designul acestora. De exemplu, dacă rezidenții ar fi întrebați de la bun început despre felul în care vor să fie proiectată bucătăria – închisă sau open space, aceștia ar simți mai puternic că acest apartament le aparține, îi reprezintă și este o extensie a acestora.
6. Apartamente proiectate corect – instalațiile de utilități
Judecând după felul în care sunt integrate în arhitectura apartamentului, instalațiile de utilități sunt deosebit de importante în dinamica spațiilor disponibile într-o casă. În apartamente proiectate corect, acestea trebuie să fie dispuse cât mai discret și estetic, dar și cât mai facil de administrat, în caz de defecțiune. De exemplu, în cazul în care apartamentul ales beneficiază de o centrală de cartier, iar instalația specifică nu se află propriu-zis în bucătărie, hol, sau terasă, ci într-un spațiu special amenajat în incinta cartierului, deci intervențiile de mentenanță și reparații nu vor deranja în niciun fel locuitorii. Pe de altă parte, trebuie analizat nivelul de siguranță pe care instalațiile îl prezintă pentru rezidenți, iar asta se poate face cercetând calitatea și tipul materialelor folosite în construcție.
7. Materialele de construcție
Materialele de construcție calitative și durabile, izolația termică și fonică, fațada și celelalte componente ale proiectării și construcției unui apartament reprezintă o imagine ce trebuie privită în ansamblu, așa încât să urmărim felul în care împreună generează confort și stare de bine continuă pentru oamenii ce-l locuiesc. În cadrul aglomerației urbane, izolația fonică va face diferența pentru apartamente proiectate corect, chiar dacă accesul mașinilor în cartier este gestionat în așa fel încât să se diminueze zgomotul și să se încurajeze mersul pe jos și plimbările. Alături de alte nenumărate avantaje, o fațadă ventilată va ajuta în acest sens, dar și la dublarea izolării termice cu vată bazaltică, datorită transferului redus de căldură la exterior, menținând un echilibru optim de vapori la interior.
Dacă rezonezi cu toate aceste condiții de locuire și ești gata să îmbrățișezi viața într-un cartier în care fericirea ta primează, h4l îți pune la dispoziție locuințe menite să revoluționeze modul în care sunt realizate construcțiile din România. Așează-te la casa ta, alegând unul dintre apartamentele care însuflețesc viața!
Acest articol există și în limba engleză aici – Properly designed apartments – 7 criteria to consider when looking for an apartment