Ce este un apartament cu grădină

Despre casa care însuflețește viața

apartament cu gradina, ce este un apartament cu grădină

Orașele nu pot exista fără apartamente. Ele sunt soluția pentru a permite unui număr mare de oameni să locuiască pe suprafețe relativ reduse, ele permit creșterea densității populației. De aici rezultă și o serie de elemente care pot fi îmbunătățite, care se leagă de nevoia de spațiu și de conectarea cu natura. Grădina este un element care îmbunătățește considerabil starea de bine resimțită acasă. Este posibil să construiești un cartier de apartamente, în care fiecare să aibă grădină proprie? Întrebarea vizează un cartier cu apartamente accesibile ca preț, sustenabil și fără soluții complexe ca cele folosite în Grădinile suspendate ale Semiramidei. Da, este posibil, într-o dezvoltare echilibrată, fără a genera un sprawl urban. 

Spre deosebire de un apartament la bloc, unul cu grădină se diferențiază prin modul în care este construit, punând în valoare exact acele elemente care lipsesc din componența unuia obișnuit. Astfel, un apartament cu grădină se remarcă prin dimensiunile sale generoase, camere spațioase și luminoase datorate spațiilor vitrate mari, fiecare încăpere având ieșire către o grădină proprie. În oraș, pentru o bună delimitare spațială a locuințelor, dar și pentru un plus de intimitate, grădina are, de obicei, dimensiuni de minim 35 mp și de maximum 200 mp. Deseori, cartierele din care fac parte astfel de apartamente se desfășoară în apropierea unei zone de pădure sau a unui lac, pentru ca rezidenții să aibă parte de o experiență care să le satisfacă nevoia de a fi în comuniune cu natura.

Ultimii doi ani au schimbat considerabil preferințele oamenilor din toată lumea în materie de investiții imobiliare. Perioadele de izolare, datorate crizei sanitare pe care o parcurgem la nivel mondial, ne-au determinat să ne schimbăm optica în ce privește viața privată și constantele între care ea se desfășoară zi de zi. Astfel, ne-am dat seama cât de mult contează pentru sănătatea și pentru starea noastră de bine contactul cu spațiile exterioare și cu natura, într-o perioadă în care am fost nevoiți să stăm tot mai mult acasă, evitând contactul social pe cât de mult posibil. Tot mai mulți dintre noi ne-am orientat către cumpărarea unui apartament cu grădină sau către o casă la curte, care să ne ajute să trecem mai ușor peste aceste provocări. Asta se datorează și faptului că apreciem mult mai mult densitatea redusă și modul de dispersie a apartamentelor cu grădină în cartier, spre deosebire de cea a apartamentelor la bloc. În plus, ne atrag multe alte avantaje ale apartamentelor cu grădină și anume: vecini mai puțini, mai multă intimitate, cheltuieli mai mici la întreținere, dar și mai multă siguranță în cazul cartierelor închise și securizate. 

Natura cât mai aproape de casă

În timpul pandemiei, felul în care privim viața în așezările urbane s-a schimbat, îndreptându-ne către grădinărit, chiar dacă spațiile pe care le aveam la dispoziție erau doar terasele sau balcoanele apartamentelor de la bloc. Această activitate s-a dovedit a fi unica noastră conexiune cu natura. Încercam să readucem în căminele noastre, prin orice mijloc posibil, natura. Odată ce situația s-a stabilizat, dar menținând limitarea contactelor sociale, oamenii au început să se orienteze către alte experiențe de locuit. Unii au făcut o schimbare radicală și au optat direct pentru traiul în periferiile urbane sau mediile rurale, în vreme ce alții au început să facă pași către o soluție de mijloc, care să-i avantajeze în adaptarea lor la un alt mediu: apartamentul cu grădină

Mai mult timp pentru hobby-uri și pasiuni

Deși, de obicei, o grădină inspiră muncă de întreținere și timp investit în a o păstra într-o stare agreabilă, plăcerile firești și senzoriale, precum aceea de a-ți murdări mâinile plantând florile preferate, ne-au determinat să ne dorim să restabilim legătura cu natura. Un apartament cu grădină ne dă ocazia să ne extindem pasiunile, activându-ne creativitatea prin intermediul conectării la tot ceea ce natura oferă: sunete, lumină, aer, libertate. Fie că vorbim despre crearea unui colț de plante aromatice, amenajarea unui loc de relaxare sau chiar a unui birou în aer liber, rezidenții unei astfel de locuințe au acces la nesfârșite idei de transformare a acestui spațiu în funcție de ideile, dar și de timpul pe care sunt dispuși să îl aloce acestora. În acest sens, impulsul creativ este încurajat de liniștea și așezarea specifice cartierelor aerisite, lipsite de zgomotul și agitația generate de aglomerație și de traficul auto.

Libertate de mișcare și activități nenumărate

Prin bucuria de avea propria grădină, devenim mult mai conștienți de trecerea timpului,  învățând să fim recunoscători pentru toate minunile la care natura înconjurătoare ne face părtași. Pe lângă liniștea și pacea interioară pe care un apartament cu grădină le aduce, a avea un astfel de spațiu la dispoziție oferă o mulțime de posibilități pentru fiecare anotimp al anului. Pe timpul iernii, copiii pot aprecia posibilitatea de a-și face fortărețe și oameni de zăpadă sau pot chiar decora bradul de Crăciun împreună cu familia, în propria curte. Primăvara, trezirea la viață a vegetației și a viețuitoarelor oferă un spectacol inedit. În plină vară, lupta cu pistoalele cu apă, amenajarea unei piscine sau a unui loc de joacă ori de fitness ne ajută să ne menținem activi și fericiți. Apoi, toamna, și nu numai, ne putem bucura de o masă în aer liber alături de cei dragi, urmată de o seară de film sau de jocuri de societate. 

Apartament cu grădină – tot ceea ce contează, într-un singur loc

Stilul de viață modern ne-a determinat să ne dorim din ce în ce mai multe experiențe în aer liber. Accesul la medii naturale a fost asociat cu reducerea semnificativă a stresului, îmbunătățirea funcției cognitive și atenției la copii și la adulți. Un apartament cu grădină ne dă oportunitatea de a ne bucura de simplitatea naturii, având la doi pași confortul propriei case. Mai mult decât atât, iubitorii de animale au mai mult spațiu pentru prietenii lor necuvântători. Practic, o grădină mică oferă o barieră între privat și public, menținând intimitatea casei, dar hrănind simultan sentimentul de comunitate și apartenență la cartier. Această abordare contribuie la promovarea unui mediu capabil să ne împlinească, din cadrul căruia ne extragem energia pentru a materializa ideile și dorințele care ne fac să ne simțim împliniți. Toate acestea se pot armoniza doar într-un loc în care accentul cade pe calitatea și însuflețirea vieții, prin reducerea intenționată a capacității de construcție și nu pe aglomerarea a cât mai multor locuințe pe terenul care, de altfel, poate găzdui un număr mult mai mare de apartamente. 

Pentru tine, ce-ar însemna să ai un apartament cu grădină în inima orașului, care să îți dea voie să valorifici tot ce este vital pentru o viață fericită și sănătoasă? Te-ai simți cu adevărat norocos dacă doar 10% din locuințele ce și-ar fi găsit loc, în mod normal, pe suprafața de construcție vor alcătui un cartier din care n-ai mai vrea să pleci vreodată? Dacă vrei să acorzi o mai mare atenție modului în care îți poți însufleți viața, află că h4l este despre toate aceste lucruri simple, care le reamintesc oamenilor să fie în armonie cu ei înșiși și cu tot ceea ce îi înconjoară.  

Acest articol există și în limba engleză aici – What is an apartment with garden