Ghid - alegerea apartamentului în 8 pași

Ghid cumpărare apartament

8 pași simpli

casa pentru viata, h4l, home 4 life, insufleteste viata, ghid cumpărare apartament

Cumpărarea unui apartament poate fi o super experienţă, de care să te bucuri şi pe care să o priveşti ca un pas mare pe care îl faci mai departe sau un munte de stres, de griji şi de frici. Această experiență este construită de tine, este influențată de mindset, de cum vrei tu să fie, de cum priveşti tu lucrurile. Noi îţi sugerăm să te bucuri de moment şi să transformi ceva, care pentru majoritatea românilor e dificil, greoi, complicat, într-o super experienţă.  De aceea, am construit un ghid cumpărare apartament care să te ajute în acest proces.

Bun, deci am stabilit cum pornim la drum, super optimişti şi pozitivi. Acum trebuie să mai ştii ceva. Alegerile din viaţa noastră, mai ales cele importante, le facem emoţional, nu raţional. E bine să implici raţiunea în acest proces (să măsori, să faci liste, să calculezi), dar şi mai important e să laşi liberă partea emoţională, să îţi asculţi şi inima, flerul într-un mod cât mai conştient. Asta te va ajuta să te bucuri de proces și va fi un adevărat ghid cumpărare apartament.  

Să pornim la drum, de unde începi căutarea? Ce ți se potrivește mai bine? Cum alegi dintre sutele de oferte? 

Iată 8 pași care să te ghideze în alegerea apartamentului perfect – ghid cumpărare apartament:

1. Cum arată casa perfectă pentru tine?

Oprește-te, ia-ți timp, analizează, pune pe hârtie.

Totul, chiar și acest ghid cumpărare apartament, începe printr-o introspecție. Gândește-te la cum arată apartamentul visurilor tale. Ia în considerare fiecare aspect de la numărul și așezarea camerelor, până la ce facilități ai nevoie. După ce ai activat partea emoțională încearcă să treci la rațional. Fă o listă pe care să îți iei timp să o completezi. Acesta nu este un proces care poate fi făcut într-o zi, ci o analiză de durată. Este vital să ai răbdare și să dai importanță fiecărui aspect. Cât e de mare familia ta astăzi, dar şi peste 5 sau 10 ani. Care sunt zonele din oraş importante pentru tine. Ce pasiuni ai, cum se leagă ele de locul în care locuieşti. Ce nevoi vei avea o dată cu apariţia şi creşterea copiilor. Încearcă să gândeşti cât mai larg.

După pasul acesta ar trebui să ai o schiţă despre noul apartament:

  • zone de interes
  • mărime – număr de camere
  • compartimentare apartement – plan
  • elemente tehnice importante pentru tine (ex. centrală de cartier, izolare cu vată, ferestre înalte, izolare fonică între etaje etc.)

2. Cât îți permiți să investești?

Odată completat pasul unu, este momentul să îți analizezi bugetul.

Nu știi sigur care este cea mai bună variantă pentru tine? Mergi la mai multe bănci și rulează simulări. Astfel afli care este suma pe care o poți împrumuta și care este cuantumul ratelor pe care trebuie să le plătești lunar. Experții contabili spun că nu ar trebui să aloci mai mult de 30% din venit pentru plata ratelor. După ce ai reușit să stabilești un buget în care să te încadrezi, este timpul să treci la următorul pas. Acordă atenție TVA-ului. Există un proiect de lege care propune mărirea plafonul valoric pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% până la suma de 750 000 de lei. Diferența de 14% TVA înseamnă 105.000 de lei pentru un apartament de 750.000 de lei. Tot în acest pas este bine să te gândești la mărimea apartamentului, la numărul de camere.

3. Unde o să locuiești?

Stabilind zona vei câștiga timp, daca restrângi aria de căutare vei putea să te concentrezi pe mai puține noi dezvoltări.

Gândește-te în ce zonă ți-ar plăcea să locuiești. Ia în considerare distanța până la locul de muncă și mijloacele de transport. Dacă ai copii, analizează ce școli/grădinițe sunt în zonă și cât timp o să petreci în trafic. Odată ce ai ales o zonă, rulează o simulare pe o aplicație GPS și vezi cât timp îți ia să ajungi la muncă, la o oră de vârf.  Nu uita de pasiuni, cum se leagă ele de locul in care vei locui.

4. E timpul să începi căutarea

Sugestia noastră este să cauţi un cartier nou construit, ai multe motive să o faci.

În felul acesta vei avea standarde de siguranţă, de confort net superioare faţă de cele din cartierele vechi. Fă o listă cu noile dezvoltări din zona aleasă în pasul 3. Pune pe hârtie punctele forte și minusurile. Probabil că va rezulta o listă generoasă, simplifică. Raportează-te la bugetul pe care îl ai și la cum ți-ai imaginat că va arăta ”acasă” și exclude apartamentele care nu se încadrează în parametrii impuși de tine.

5. Simplifică

Simplifică, în felul acesta vai fi mai ușor să ajungi la rezultat. 

În acest stadiu încă ai multe opțiuni dintre care alege. Simplifică lista. Ia în considerare facilitățile pe care complexul le oferă: ce fel de parcare are și cât costă un loc, ce nivel de siguranță oferă (camere video, cartier cu circuit închis, portar), materialele folosite la construcție, furnizorii finisajelor, cine este dezvoltatorul complexului și ce a mai construit înainte, ce mijloace de transport ai la îndemână. După acest pas, lista ta ar trebui să se micșoreze.

6. Descoperă experiențele locatarilor

Experiențele sunt subiective, însă ele îți vor arăta cu transparență mai mare realitatea.

Pentru a putea restrânge și mai mult, este bine să cauți și părerile locatarilor despre cartierele pe care le-ai ales. Dacă nu există încă locatari, dezvoltarea este într-o fază incipientă, caută informaţii despre dezvoltator, despre experienţa sa şi standardele de calitate pe care se angajează să le respecte. Acest proces te-ar putea ajuta să restrângi lista și mai mult. E foarte util să vorbeşti cu locatari, așa poți afla dacă pereții sunt bine izolați fonic sau dacă sunt probleme de orice natură cu apartamentele sau locurile de parcare, cât de mari sunt costurile cu mentenanța, cine rezolvă eventualele probleme.

7. Vizitează

Momentul vizitei este esențial, este momentul tău. Trebuie să pui multe întrebări și să fii atent la fiecare detaliu. Noi am pregătit pentru acest ghid cumpărare apartament o listă cu 33 de puncte pe care să le ai în vedere.  

După ce lista a fost simplificată și ai ajuns la un număr final de apartamente, este timpul să urmezi penultimul pas din acest ghid cumpărare apartament și să programezi o vizită. Treci peste partea estetică și mergi în profunzime. Care este sentimentul pe care ți-l dă apartamentul când intri pentru prima dată? Te vezi locuind acolo? Ți se pare confortabil? Se pliază pe criteriile tale? Pune cat mai multe întrebări agentului care îți prezintă apartamentul. Este important să afli toate aspectele legate de viitoarea ta casă. 

8. Cum decizi?

Ghid cumpărare apartament – Alegerile noastre sunt emoționale. Acum este momentul să găsești un echilibru între emoție și rațiune. 

Cazul fericit este acela în care ai validat un apartament, pur si simplu. Efectiv rezonezi cu acel loc, îți dă o stare de bine, te simți acasă. Asta fără a bifa o listă de criterii. Efectiv, știi că acolo e acasă. Asta se întâmplă când partea emoțională a fost implicată suficient, fără a fi deturnată de rațiune și de teama de a lege.

Să ne întoarcem. Acum că ai toate datele necesare, nu trebuie decât să iei o decizie. Pentru majoritatea persoanelor este momentul cel mai greu. Asta se întâmplă atunci când este implicat foarte mult raționalul în detrimentul emoționalului. Totul se va reduce la liste, comparații, și implicit la frica de a alege greșit. Daca se întâmplă asta, ia-ți timp, nu grăbi acest proces. Gândește-te în care dintre apartamentele vizitate te-ai vedea locuind, în care te-ai simțit ca ”acasă”. Încearcă să implici acum mai mult partea emoțională. Totul va deveni mai simplu și frica de a lua o decizie va fi înlăturată. E un moment fericit, ești și mai aproape de noua casă, de visul tău, bucură-te pe deplin! Și folosește acest ghid cumpărare apartament pentru a simplifica pașii pe care îi urmezi în procesul de căutare a unei case. 

Acest ghid cumpărare apartament există și în limba engleză aiciApartment buying guide – 8 simple steps

Un răspuns