care este mai avantajoasă și de ce

Rată sau chirie?

h4l THE VILLAGE, pentru cei care isi doresc mai mult, casa pentru viata, langa Bucuresti, rată sau chirie

Schimbarea unui job sau poate un nou membru în familie sunt motive suficient de puternice să genereze o schimbare importantă in viața ta: alegerea unei locuințe noi.

Când vine momentul unei astfel de schimbări, majoritatea dintre noi avem la dispoziție 2 opțiuni:

  1. Achiziția viitorului apartament prin credit ipotecar
  2. Închirierea lui
Acum intervine întrebarea: ce este mai bine să alegi rată sau chirie?

Sigur, să ai propria locuință are beneficii evidente:

  • Îți poți organiza locuința așa cum îți dorești
  • Nu există riscul să fii dat afară din apartament
  • Deții o proprietate căreia, în timp, îi va crește valoarea

Dar, dacă ești ca noi, pe lângă beneficiile calității vieții, te interesează și din punct de vedere financiar care din cele 2 variante este mai prietenoasă cu bugetul tău.

Ca să-ți răspundem la această întrebare, ne-am informat am strâns date, și am aranjat informațiile într-un tabel ușor de înțeles ca tu să poți lua decizia în mod eficient.

Am comparat chiria din zonă pentru apartamente similare cu rata pe care ai avea-o la un credit ipotecar cu avans standard de 15%. Bineînțeles, există și opțiunea de a plăti un avans mai mare beneficiind astfel de o rată lunară mai mică și, în funcție de bancă, dobânzi mai bune. De asemenea, în funcție de veniturile tale, perioada de 30 de ani poate fi redusă. Referitor la dobândă, aceasta nu poate fi garantată, ea se poate schimba oricând și variază în funcție de mai mulți factori (de la politica băncii sau deciziile BNR până la profilul tău de client).

Alte beneficii ale creditului ipotecar

Deși nu le-am luat în considerare în tabel (pentru a nu complica calculele), opțiunea creditului ipotecar mai are câteva beneficii în comparație cu varianta chiriei:

  • Chiar dacă la început mai puțin, rata include rambursarea parțială din principal care sunt tot banii tăi. Costul real este doar dobândă și ea ar trebui comparată cu chiria. Asta înseamnă că, de fapt, diferența între costul ratei și costul chiriei este mai mare.
  • Rata o plătești 30 de ani (sau mai puțin), chiria o poți plăti toată viața.
  • Ai opțiunea de a plăti în avans și de a reduce perioada creditului. La chirie nu există acest concept.

Așa cum se vede în tabel și cum probabil știai deja, pentru achiziția prin credit ipotecar, ai nevoie de avansul de 15%. Dacă alegi varianta chiriei, nu trebuie să plătești această sumă. Dar, ca să avem o comparație corectă – rată sau chirie – ar însemna că, dacă te muți în chirie, banii de avans pe care îi ai îi vei păstra în siguranță poate într-un depozit bancar sau vei investi în titluri de stat.

Rată sau chirie – să luăm un exemplu concret

Prin urmare, hai să vedem ce se întâmplă dacă facem o comparație din punct de vedere investițional. Dacă luăm exemplul apartamentului de 2 camere din h4l HOLBAN, pentru o investiție inițială de aproape 15.000 €, ai un câștig (diferența dintre chirie și rată) de aproximativ 100 €/lună deci 1.200 €/an. Înseamnă un randament de 8%/an. Dacă ai alege varianta unei chirii și să ții cei 15.000 € în depozite bancare sau titluri de stat, ai fi câștigat între 2%/an și 4,5%/an în lei sau 0,5%/an și 2%/an în euro.

Reiese, destul de clar, că și din această perspectivă, să te muți în propria locuință are avantaje financiare. Practic, banii investiți (avansul) produc randament din prima lună (chiria economisită + aprecierea imobilului).

Sperăm că informațiile din acest articole despre dilema rată sau chirie ți-au fost de folos. Dacă ai decis că varianta achiziției prin credit ipotecar este cea mai potrivită pentru tine și te întrebi care este pasul următor, te putem ajuta. Poți începe cu articolul Credit pentru apartament – soluții concrete.

Acest articol există și în limba engleză aiciInstallment or rent?