Cum recunoaștem un cartier verde
Cartierele viitorului sunt cele în care oamenii sunt mai aproape de natură, o prețuiesc, o respectă și încearcă să-și lase cât mai puțin amprenta asupra mediilor naturale. Acestea se bucură de avansul tehnologic și îl îmbină cu responsabilitatea, manifestată la nivel de grup. Astfel, comunitatea devine vitală în acest demers de a dezvolta și susține, pe termen lung, armonia și siguranța intracomunitară într-un astfel de cartier verde. Răspunzând nevoilor oamenilor și permițându-le să-și desfășoare firesc activitățile, un cartier verde va reuși să controleze eficient nivelul de poluare, să economisească energie, să practice metode de energie regenerabilă, să creeze și să protejeze spațiile verzi și mediul. În plus, cartierul verde va avea în vedere să aducă mai aproape de oameni spații și zone comerciale de care ei nu se pot lipsi (asta însemnând implicit crearea de locuri de muncă), atât pentru a-i încuraja să dezvolte prietenii, dar și să aibă mai ușor acces la centrele lor de interes, spre care nu trebuie să se deplaseze cu mașina.
Pentru ca viețile noastre să se schimbe în bine, dar și să contribuim colectiv la bunăstarea noastră și la sănătatea mediului în care trăim, ne este de folos să recunoaștem elementele care definesc un cartier verde. Este important ca, mai apoi, să le integrăm în cât mai multe din viitoarele proiecte rezidențiale din cadrul aglomerărilor urbane, pe care le putem îmblânzi, dacă urmărim abordarea corectă.
Spațiile verzi generoase pentru o mai bună relație cu natura
Pe lângă faptul că grădinile, parcurile și spațiile verzi ne relaxează și ne invită să cunoaștem mai bine natura și să fim martori la manifestările ei, este bine cunoscut faptul că vegetația îmbunătățește considerabil calitatea aerului. În plus, tendința noastră naturală este de a ne conecta cu natura, de a hrăni acea biofilie care ne sporește productivitatea, ne dă motivație și ne ajută să ne menținem sănătatea mintală și să minimizăm stresul. Pe scurt, să avem ocazia să petrecem timp în aer liber, în apropierea casei, ne va face mai fericiți și mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. Pe de altă parte, și copiii noștri vor crește mult mai empatici, mai curioși și iubitori de joacă și de mișcare, într-un cartier în care natura este îmbrățișată și apreciată din plin. Astfel, terasele spațioase care încurajează micro-grădinăritul, curțile private, dar și spațiile verzi exterioare locuințelor din ansamblurile rezidențiale fac parte, în mod incontestabil, din cartierele viitorului.
Orientarea și designul clădirilor, esențiale într-un cartier verde
Așezarea corectă a clădirilor în cadrul unui cartier va genera o utilizare mai eficientă a luminii solare și ne va îmbunătăți semnificativ confortul, reducând nevoile de încălzire și răcire, condiționate de sezon. Un aport mai îndelungat de lumină naturală în casele noastre înseamnă că vom apela mai puțin la soluții de iluminat artificiale, consumând mai puțin curent electric. În această dinamică, un rol important îl joacă și tipul vitrajelor: spaţiile vitrate generoase şi ferestrele înalte vor face ca toate camerele locuințelor din cartier să se bucure de lumină naturală, asta, bineînțeles, dacă se ține cont și de orientarea corectă a cartierului, așa cum am menționat. De altfel, dacă lumina ajunge la o distanță optimă în cameră, faţă de fereastră, atunci nu vor exista zone întunecate care să lase umiditatea în exces și mucegaiurile să apară – știm cât de nocive sunt acestea pentru sănătatea noastră.
Facilitățile verzi, soluțiile care protejează natura
Într-un cartier verde se urmărește, pe cât posibil, eficientizarea costurilor, folosirea responsabilă a resurselor naturale, dar și minimizarea amprentei de carbon. Este important ca, încă din faza de proiectare, să se folosească soluții tehnice durabile, iar pe măsură ce construcția avansează, să se utilizeze materiale sustenabile, cu o durată mare de viață. De exemplu, în cadrul tot mai multor proiecte arhitecturale, se includ fațadele ventilate, atât datorită valenței lor sustenabile, cât și pentru maximizarea eficienței energetice pe care o asigură clădirilor. Astfel, iarna, golul dintre peretele exterior și structura metalică de susținere a fațadelor ventilate ajută la izolarea termică a clădirii. Vara, însă, efectul de stivă asigură o supraîncălzire mai mică a exteriorului clădirii și, prin urmare, o scădere a utilizării aerului condiționat, rezultând o reducere atât a consumului, cât și a emisiilor poluante în atmosferă.
În aceeași notă, o centrală de cartier are emisii de carbon foarte mici, deoarece aceasta utilizează mai puțină energie decât ar face-o numărul total de centrale individuale care s-ar regăsi, în mod obișnuit, într-un cartier. De aceea, costul încălzirii va fi mai mic, iar siguranța utilizatorilor este mai mare, fără riscuri de defecțiune, emisii de gaze sau alte astfel de cazuri, asociate centralelor de apartament.
Infrastructura cu focus pe oameni și pe calitatea vieții
Cartierele verzi sunt alternativa la blocurile înghesuite, aglomerate, care nu lasă loc pentru intimitate sau pentru dezvoltarea unor relații armonioase între vecini. Acestea vor fi mult mai întinse decât de obicei, vor fi înconjurate de verdeață, de parcuri, locuri de joacă și de recreere, de alei și piste de biciclete. În acest context în care abundă viața activă, crearea prilejurilor de întâlnire și socializare, prin amenajarea unor community centers, a unor spații de shared workoffice, le va consolida oamenilor sentimentul de apartenență la comunitate. Acesta va fi secondat și de sentimentul de siguranță, câtă vreme cartierul va avea acces controlat și sisteme de pază, care să-i facă pe rezidenți să se simtă în largul lor. Mai mult, atât pentru reducerea zgomotelor, eliminarea noxelor, dar și pentru încurajarea mișcării, ar fi ideal ca mașinile să nu aibă acces printre clădirile și spațiile dedicate ce compun cartierul. Parcările aferente se vor găsi ori în subteran, ori în zonele exterioare ale cartierelor.
Pentru că înțelegem cât de vital este pentru oameni să fie liberi, să le fie insuflată bucuria de a fi în comuniune cu natura și de a face parte dintr-o comunitate pentru care însuflețirea vieții este un scop primordial al existenței lor, am adus toate acestea în cadrul cartierelor h4l. Ai alege să locuiești într-un astfel de cartier verde, acum că ai aflat cât de mult sens și stare de bine îți poate aduce un astfel de loc?