Cum să izolezi o casă
Despre termosisteme din vată bazaltică și din polistiren
Izolarea unei case este un subiect deosebit de important, mai ales în contextul actual, când trebuie să fim atenți ca investiția pe care o facem în locuința achiziționată să ne aducă în mod real beneficii pe termen lung. Bineînțeles, de felul în care este construită și anvelopată aceasta vor depinde și costurile la energie și încălzire, precum și altele ce țin de mentenanță și reparații, dacă nu s-au folosit materiale durabile și rezistente. Izolarea se face la mai multe niveluri și pentru o eficiență maximă se recomandă izolarea corectă a pereților, a acoperișului, a pardoselii, precum și a ușilor și ferestrelor. Mulți dintre cei care ajung la capitolul izolarea casei nu știu ce materiale ar fi indicat să le folosească, motiv pentru care am centralizat câteva informații utile pe acest subiect, detaliind în mod special despre izolarea pereților.
De ce este importantă izolarea casei
Izolația te va ajuta să păstrezi temperatura dorită în casa ta pe tot parcursul anului, protejând-o împotriva frigului iarna și a excesului de căldură vara. Izolația este, de asemenea, utilă pentru a reduce poluarea fonică. O casă bine izolată este foarte eficientă din punct de vedere energetic și va avea nevoie de foarte puțină încălzire și răcire suplimentară.
Izolarea pereților cu vată bazaltică
Materialele izolatoare disponibile pe piață au câteva caracteristici comune, și anume, o structură asemănătoare lânii, care captează mici cantități de aer. Cel mai des utilizate pentru izolarea pereților sunt vata bazaltică și polistirenul. Fiecare dintre acestea au avantaje în utilizare, dar și puncte slabe.
În ce privește vata minerală bazaltică, ea este considerată a fi cea mai bună metodă de izolare a pereților, fiind sustenabilă și naturală. Se folosește la exterior și are un impact minim asupra mediului înconjurător, maximizând siguranța și bunăstarea oamenilor. Pe lângă faptul că este rezistentă la foc și la temperaturi de peste 1000°C, ea are proprietăți termice, economisind energie prin menținerea unei temperaturi interioare optime, dar și a unui climat sănătos, deoarece permite circularea vaporilor de apă către exterior, pentru o umiditate optimă la interior. Deși fețele panoului de vată bazaltică au grade diferite de rigiditate (către interior fața moale și către exterior fața tare), acesta are un aspect estetic atunci când face parte dintr-un ansamblu. Mai mult, la exterior fața tare respinge apa, în vreme ce fața moale permite apei să iasă.
În ce privește costurile, vata bazaltică este mai scumpă decât polistirenul, deoarece presupune un serviciu atent în manipulare și în montaj. Fiind robuste și grele, panourile de vată bazaltică sunt greu de transportat, ceea ce implică costuri mai mari la vânzare. Adezivul compatibil cu vata bazaltică, precum și accesoriile de fixare au prețuri ridicate, acestea crescând pe măsură ce stratul de vată bazaltică ales pentru izolare este mai gros. De asemenea, în ce privește aplicarea, este nevoie de un personal specializat care să o manevreze și să o monteze corect, întrucât, dacă nu se aplică conform regulilor stabilite de producător, vor apărea spații între plăci, la îmbinare. Experții în montajul plăcilor de vată bazaltică știu cât de importantă este fixarea lor la milimetru, mai ales că între acestea nu se adaugă spumă pentru umplerea golurilor, precum în cazul izolării cu polistiren. În timp ce izolează termic, ea izolează și fonic, blocând, absorbind și îmbunătățind calitatea de redare a sunetelor.
Izolarea pereților cu polistiren
Polistirenul este de două feluri, extrudat și expandat, ambele fiind mult mai ușor de transportat și de manevrat decât vata bazaltică, pentru că nu este un material greu. Cel extrudat este dur și rezistent la compresiune și compactare, reușind să susțină o masă foarte mare, fără să se degradeze. Acest tip de polistiren se folosește de obicei la plăci de fundație și la planșee. Polistirenul expandat se montează simplu (fără riscul iritației pielii dacă nu se folosesc mănuși, precum în cazul vatei bazaltice) și este o opțiune viabilă pentru majoritatea nevoilor de izolare. Polistirenul va reține căldura iarna și va reflecta căldura în timpul verii, dar nu va avea o capacitate optimă de a transporta umezeala, ceea ce poate genera apariția mucegaiului.
Izolația din polistiren folosită în construcții este ignifugată, așadar nu va arde cu flacără. Cu toate acestea, în cazul unor temperaturi foarte mari, specifice unui incendiu, aceasta se va topi. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că polistirenul poate eroda învelișul cablurilor electrice, lucru ce poate crește riscul unui incendiu. Mai mult, când este aplicată la exterior, aceasta nu rezistă bine la traumatisme, dezintegrându-se ușor, fiind o atracție pentru rozătoarele din gospodărie. Pe de altă parte, costurile la seturile de panouri din polistiren și accesorii necesare montajului sunt mai mici decât cele în cazul vatei minerale bazaltice.
Rolul fațadei ventilate în izolația casei
Deși ambele tipuri de izolații sunt sensibile la traumatisme, aplicarea unei fațade ventilate poate oferi protecție, prin integritatea ei generală și natura de lungă durată a stratului decorativ implicit. Acesta se va comporta precum un strat impenetrabil și dens, care va acționa precum o barieră împotriva oricăror factori ce ar putea să-l degradeze. Fațada ventilată va plusa la izolația termică a casei, asigurând o eficiență energetică ridicată clădirii.
Proprietățile termice ale acestui sistem se bazează pe principiul de bază al „efectului de coș”, rezultat prin lăsarea unui spațiu de aer, adânc de câțiva centimetri, între peretele perimetral al clădirii, pe care s-a aplicat izolație și fața sa exterioară. Modificarea densității aerului din interiorul golului de aer, datorită căldurii generate de învelișul exterior, forțează aerul să se deplaseze în sus și declanșează un flux de ventilație naturală de jos în sus.
Toate casele și apartamentele din ansamblurile h4l sunt izolate cu vată minerală bazaltică, acestora fiindu-le aplicate fațade ventilate, pentru a genera un consum minim de energie și pentru a fi în acord cu principiile sustenabile în baza cărora au fost proiectate și construite. Acum că știi câte ceva despre fiecare termosistem de izolare a casei, pentru care dintre ele ai opta?
Acest articol există și în limba engleză aici – How to insulate a house – About basalt wool and polystyrene thermosystems