Un mare plus și pentru clădirile rezidențiale
Fațada ventilată
Fațadele ventilate în România nu reprezintă o noutate însă acestea sunt aplicate cu precădere la clădirile cu destinație publică (birouri, centre comerciale, clădiri administrative ș.a.m.d.). În zona de locuințe însă, aceasta reprezintă un avantaj major în raport cu termosistemul clasic. Pentru început, trebuie să înțelegem ce înseamnă fațada ventilată – reprezintă un element constructiv format din mai multe straturi aplicate la o anumită distanță față de peretele clădirii. Are în compoziție o structură de lemn sau metalică ce se fixează pe pereții exteriori, peste care se așează stratul de izolare (vată bazaltică), urmat de folie antivânt și materialul de placare (HPL) care îmbracă întreagă clădire. Între placarea HPL și materialul termoizolant se lasă un spațiu liber numit și fantă de aerisire care reprezintă elementul principal al fațadei ventilate.
Fațada ventilată – avantaje
- Se realizează o ventilație naturală a pereților exteriori ce nu permite formarea condensului; apariția mucegaiului și altor bacterii care se dezvoltă în caz de umezeală este împiedicată deoarece se formează o zonă bine izolată termic. Se asigură funcționarea durabilă a izolației și un climat interior plăcut și sănătos.
- Având în vedere că aerul este cel mai bun izolator, fațada ventilată are marele avantaj că păstrează temperatura spațiilor interioare constantă, indiferent de anotimp, printr-un transfer redus de căldură ceea ce duce, de asemenea, la o eficiență energetică mărită.
- Fațada ventilată asigură protecție fonică datorită faptului că undele sonore sunt reflectate de placajul HPL.
- HPL – panou laminat la presiuni înalte – este un material ce asigură o protecție extrem de eficientă împotriva factorilor climatici. Este un material hidrofug, ceea ce oferă o protecție sporită împotriva ploii și a intemperiilor, este rezistent la îngheț și temperaturi ridicate, la lumină și la încovoiere, și, de asemenea, la zgârieturi. Este un material prietenos cu mediul, ce nu conține compuși halogeni, azbest, sulf, mercur și cadmiu.
- Nu în ultimul rând, din punct de vedere estetic, fațada ventilată reprezintă întotdeauna un avantaj atunci când placajul final este calitativ. HPL oferă o gamă largă de opțiuni decorative, se montează foarte ușor, iar clădirea își păstrează un aspect nou pentru multă vreme.
Arh. Oana Poloni
Faţada ventilată aduce o serie de beneficii, aşa cum am putut vedea din articolul de mai sus contribuind activ la creşterea calităţii vieţii locatarilor. Acesta este motivul pentru care toate cartierele h4l vor avea clădiri cu fațadă ventilată, acest material are o foarte bună permeabilitate la vapori. Oricare ar fi regimul de înălțime, de la clădirile P+13 până la cele cu regim jos, chiar şi în cazul caselor cu grădină și TOWNHOUSE din complexul h4l THE VILLAGE, care au un regim de înălţime scăzut, P+1, faţada va fi de tip faţadă ventilată, iar astfel casa ta ”respiră”.
Pe lângă faptul că susține impactul scăzut asupra mediului înconjurător, fațada ventilată este unul dintre elementele cheie ale rețetei h4l pentru o calitate a vieții în cartier ridicată. La h4l am creat o serie de 36 de puncte, distribuite în 3 categorii: însuflețește viața, mai mult verde și eficiență, inovație, transparență. Ne ghidăm după ele de fiecare dată când construim un cartier care însuflețește viața, sunt crezul care ne ajută să construim apartamente cu terasă și case cu grădină destinate middle class (având un preț accesibil), menite să facă viața mai frumoasă, mai bună fiecărui locatar. Am pus bazele acestei abordări după 20 de ani de experiență în domeniul imobiliar, construind o echipă centrată pe ideea de a favoriza fericirea acasă prin cultivarea surselor ei – însuflețește viața. Poți citești pe larg în pagina dedicată – Promisiunea h4l.
Acest articol există și în limba engleză aici – Ventilated facade – a big plus for residential buildings
Felicitari , proiect avsntgardist