ce să ai în vedere când iei o decizie despre creditul ipotecar

13 puncte cheie despre creditul ipotecar

viata frumoasa dupa nevoile sufletului tau, h4l, casa pentru viata, creditul ipotecar

Indiferent cât de multe informații am prezentat în articolul anterior despre creditul pentru un apartament, trebuie să conștientizezi că există atât de multe variabile în ceea ce privește un credit ipotecar, încât fiecare client este unic și diferit de ceilalți. La h4l, ne dorim să fii informat în mod exhaustiv despre creditul ipotecar, de aceea am pregătit o listă cuprinzătoare cu elementele cheie pe care trebuie să le iei în considerare atunci când iei o astfel de decizie importantă.

Venitul tău

1. Salariul – chiar dacă ești salariat, contează domeniul în care lucrezi, mărimea companiei, numărul de angajați, dacă ai avut creșteri salariale în ultimul an, dacă ai avut întreruperi în muncă, dacă firma a fost afectată de COVID-19 etc. 

2. PFA – contează venitul pe anul curent și ultimul an și domeniul de activitate. În funcție de bancă, veniturile pot fi ponderate (nu se vor lua în calcul 100%).

3. Dividende – se pot lua în calcul, dar în perioada de pandemie sunt un venit mai greu creditabil. Banca va face o analiză a companiei (de la profit, cifră de afaceri la numărul de angajați, domeniul de activitate, ponderea în acțiuni deținută de tine etc.). Ai nevoie de o vechime a firmei de minim 2 ani. Un venit suplimentar din salarii ajută foarte mult speța.

4. Chirii – ai nevoie de contract înregistrat la ANAF, clauză de prelungire automată sau vechime de minim 1 an al venitului. La fel ca dividendele, în această perioadă de pandemie chiria este un venit acceptat mai greu.

5. Indemnizație creștere copil – este venit eligibil, și se asimilează venitului salarial. Sunt bănci care îl consideră și venit principal.

6. Alte venituri – mai sunt și alte venituri pe care băncile le pot lua în calcul, dar ne-am rezumat la cele mai des întâlnite.

Tipul de credit

Tipul de credit pe care îl dorești poate varia în funcție de mulți factori:

7. Valoarea venitului tău

8. Tipul de dobândă (fixă/variabilă)

9. Cu/Fără asigurare de viață

10. Sunt bănci care au credite speciale pentru apartamente noi

11. Perioada de creditare – aceasta poate fi până la 35 de ani.

Alte criterii pentru creditul ipotecar ​

12. Alte expuneri (rate) pe care le ai

13. Vârsta ta – vârsta maximă acceptată nu este aceeași la toate băncile. Știi că există bănci care, în anumite condiții, acceptă să ofere credite până la vârsta de 75 ani?

Sperăm ca informațiile oferite să-ți fie de folos. Știm că sunt multe de digerat și ne bucurăm că ai citit până aici. Procesul poate părea greoi mai ales dacă e prima oară când aplici pentru un credit. Multe acte, informații, termeni noi. 

Ștefan Radu, Kiwi Finance: 0728.828.383 / stefan.radu@kiwifinance.ro

Acest articol există și în limba engleză aici13 key points about the mortgage loan