7 avantaje ale centralei de cartier

7 avantaje ale centralei de cartier, însuflețește viața, h4l, Beneficiile achiziționării unei locuințe noi, la cheie

În contextul unor provocări majore legate de mediul înconjurător, orice soluție sustenabilă care ajută la schimbarea opticii asupra încălzirii globale și la adoptarea unei noi atitudini față de resursele prețioase ale planetei noastre contează și trebuie luată în calcul. În acest sens, centrala de cartier, menită să aducă un plus de eficiență, mizând pe sustenabilitate, dar și pe siguranța locuitorilor, este o alegere ideală pentru asigurarea căldurii pentru un număr mare de blocuri de apartamente. Fie că utilizează sau nu o unitate de cogenerare pentru a furniza energie termică și electrică, o centrală de cartier asigură o funcționare propice din punct de vedere al costurilor cu gazele naturale. Acest tip de centrală folosește o tehnologie avansată, ideală pentru integrarea ei în sistemele automatizate ale locuințelor ultramoderne din ziua de azi.

Atunci când vorbim despre centrala de apartament, există câteva dezavantaje asociate acesteia, motiv pentru care este de evitat. În primul rând, atât în cazul montajului, a mentenanței și a rezolvării defecțiunilor aferente, este nevoie să apelăm la companii avizate în operarea acestora. De multe ori, însă, centralele de apartament și elementele ei nu se instalează conform standardelor impuse, fapt ce duce la disfuncționalități, dar și la riscuri de incendiu sau de intoxicare cu gaz. Mulți dintre cei care au centrale de apartament efectuează deficitar reviziile tehnice periodice și, în consecință, pot apărea probleme și costuri neprevăzute.

Întrucât centralele de apartament vor fi interzise începând cu anul acesta, trebuie să știi că dezvoltatorilor imobiliari nu li se mai va permite instalarea de centrale individuale în apartamentele din blocurile nou construite. Astfel, centrala de cartier se întrevede a fi o soluție optimă și durabilă în timp. 

7 cele mai importante avantaje ale centralei de cartier

1. Grija manifestată față de mediul înconjurător

7 avantaje ale centralei de cartier, însuflețește viața, h4l

Centralele de cartier pot face mai ușor tranziția către surse de energie alternative și sustenabile, fiind mai facilă integrarea acestora în noua generație de sisteme de încălzire pentru comunități numeroase, cum sunt ansamblurile rezidențiale. Astfel, utilizarea surselor de energie regenerabilă se traduce într-o mai mare grijă față de mediu. Practic, centrala de cartier poate aduce o contribuție semnificativă la conservarea resurselor prețioase, mai ales în cazul în care este posibilă, de exemplu, producerea de energie electrică și căldură cu un singur echipament.

2. Susținerea unei mai bune calități a aerului

7 avantaje ale centralei de cartier, însuflețește viața, h4l

În aceeași notă a unei viziuni sustenabile, emisiile de carbon asociate centralei de cartier sunt considerabil mai mici, deoarece acestea utilizează mai puțină energie în general, față de numărul total de centrale individuale care s-ar regăsi, în mod obișnuit, într-un cartier. Acestea din urmă pierd o cantitate însemnată de energie sub formă de căldură reziduală, care, în cadrul unei centrale de cartier își găseste utilitatea susținând diverse procese tehnologice. Prin urmare, pe lângă o mai mare eficiență, poluarea este redusă, iar calitatea aerului este mult mai bună, susținându-se astfel sănătatea locuitorilor.

3. Eficientizarea costurilor

7 avantaje ale centralei de cartier, însuflețește viața, h4l

Centrala de cartier este din start mai avantajoasă: costurile de branșament sunt reduse, iar apartamentele noi, de vânzare, racordate astfel, sunt implicit conectate la această sursă de energie termică. Costurile de întreținere, precum și cele aferente facturilor lunare la căldură în sezonul rece sunt considerabil mai mici decât cele asociate centralelor de apartament.

4. Amprenta insesizabilă a instalării acesteia

7 avantaje ale centralei de cartier, însuflețește viața, h4l

Locuința ta, racordată la o centrală de cartier, va fi lipsită de țevile inestetice care parcurg încăperile, precum și de corpul centralei care, de obicei, ocupă un spațiu important, ce trebuie mascat cu ajutorul copurilor de mobilier sau ascuns într-un loc dedicat exclusiv acesteia. Mai mult, o centrală de cartier are o operare silențioasă, spre deosebire de cea de apartament, care deranjează cu sunetele emise, indiferent de amplasamentul său în cadrul apartamentului. Centrala clasică prezintă și alte dezavantaje, precum riscul de explozie și costuri mari pentru reviziile anuale și pentru reparații, în caz de defecțiune. La acestea se adaugă și ineficiența dată de raportul ardere de gaze/agent termic livrat, întrucât apa caldă se produce după câteva minute bune de la pornirea robinetului, fiind astfel pierderi mari de apă și de gaze.

5. Personal specializat în monitorizarea bunei funcționări a centralei de cartier

7 avantaje ale centralei de cartier, însuflețește viața, h4l

Adaptată noilor trenduri pro-confort din aria construcțiilor de locuințe, centrala de cartier este pregătită să fie conectată la sisteme de control high-tech, specifice caselor smart. De exemplu, poți controla nivelul de căldură din apartament cu ajutorul unor termostate montate pe calorifere, ce se pot regla din telefon. Pe de altă parte, centrala de cartier vine la pachet cu o echipă de ingineri calificați care monitorizează în permanență sursele de căldură pentru o eficiență maximă. Atunci când se face revizia periodică, nu trebuie să fii acasă, întrucât echipa care se ocupă de mentenanță merge direct la camera centralelor.

6. Siguranță garantată pentru rezidenți

7 avantaje ale centralei de cartier, însuflețește viața, h4l

Comparativ cu centrala proprie, cea de cartier prezintă zero riscuri pentru beneficiari: doar apa caldă ajunge prin instalații în apartamente, și nu gazul (cu ajutorul căruia aceasta funcționează), plitele și cuptorul fiind alimentate cu ajutorul curentului electric. Așadar, nu există riscul emisiilor accidentale de gaze în interiorul locuințelor, lucru ce ar putea duce la evenimente nefericite.

7. Randament foarte bun

7 avantaje ale centralei de cartier, însuflețește viața, h4l

Centrala de cartier alimentează prin intermediul unei singure unități un număr mare de blocuri de apartamente, asigurând pentru acestea căldură și apă caldă. Pentru fiecare apartament în parte, există contorizare individuală pentru apă rece, apă caldă și căldură. Spre deosebire de o centrală clasică, nu-ți vei face niciodată griji că ai putea să rămâi fără apă caldă sau căldură, deoarece o centrală de cartier are ca sistem de backup o a doua centrală.

Pentru ca apartamentul tău să beneficieze de o încălzire optimă, este important ca celelalte elemente de ansamblu care o asigură să lucreze sinergic. O bună izolație a imobilului, o ventilație propice, precum și calitatea și adaptarea la noile tehnologii ale instalațiilor propriu-zise vor ajuta considerabil la eficientizarea procesului de încălzire, dar și a costurilor pe care aceasta le presupune. În acest sens, apartamentele h4l și facillitățile aferente lor sunt expresia rentabilității, a onestității față de oameni și a stării lor de bine, în spatele cărora stă dorința de le a oferi acestora o viață însuflețită și armonioasă.

Acest articol există și în limba engleză aici7 advantages of district heating plant