vecinătatea nu este un loc, ci o stare de spirit
Bucuria de a avea vecini
A trăi bucuros alături de vecinii noștri este, de cele mai multe ori, o provocare. Spațiul de care avem nevoie pentru a ne desfășura existența, dar și felul în care ne raportăm la el, pentru păstrarea în siguranță a intimității și familiarității de care avem nevoie pentru a funcționa normal, sunt aspecte în funcție de care a avea vecini este sau nu o binecuvântare pentru noi. Cu toate acestea, dacă am putea vedea avantajele în acest tip de relație, ne-am da seama că avem mai multe de dăruit și că este totul atât de ușor când ne putem baza pe sprijinul comunității din care facem parte. Atunci când dezvoltăm relații fructuoase cu cei din jurul nostru, avem șansa să construim o comunitate mai sustenabilă, mai rezilientă, cu oameni mai sănătoși și mai fericiți.
Cine sunt vecinii noștri și de ce sunt ei importanți
De cele mai multe ori, ceea ce este în exteriorul nostru, sub orice formă, se află, la scară mică, în interiorul nostru. Se zice că avem parte de anumite evenimente și trăiri în viața noastră, tocmai pentru a evolua și pentru a schimba acele capitole la care nu excelăm. Avem vecini care nu ne plac? Ei oglindesc anume aspecte ale vieții cu noi înșine la care mai avem de lucru.
În altă ordine de idei, vecinii noștri sunt alte persoane, ființe vii, cineva ca noi, dar diferiți. Oamenii de lângă noi. Ei nu sunt concepte abstracte de proiectare sau fenomene urbane generice. În cel mai simplu sens, vecinul este persoana care locuiește lângă noi, iar în sensul cel mai amplu, el poate semnifica întreaga umanitate. Asta pentru că, vecinătatea semnifică o relație, iar mediul uman este construit pe baza relațiilor: între oameni și natură, între oameni și spațiu și între oameni și alți oameni. Aceasta din urmă ne-a ajutat, de-a lungul timpului, să supraviețuim, să colaborăm și să cooperăm unii cu alții, făcând schimburi, bazându-ne unii pe alții și prosperând, dobândind o calitate mai bună a vieții, fără să urmărim asta, de fapt.
Vecinii sunt primii oameni la care putem apela atunci când avem vreo nevoie, dar și în caz de urgență, mai ales dacă ceilalți semeni apropiați nouă, rude sau prieteni, nu sunt în proximitatea noastră. Cu alte cuvinte, ei ne dau sentimentul imediat de siguranță, acolo unde zidurile casei sau gardurile curții noastre se termină.
Bucuria de a avea vecini – Vecinătatea face oamenii să rămână unii lângă alții
Cu ajutorul oamenilor de lângă noi, reușim să accesăm acele avantaje mutuale ale relațiilor simbiotice create în societatea în care trăim. Dacă ne raportăm la lumea urbanizată rapid și care se densifică, pe măsură ce acest proces avansează, beneficiile care pot explica atractivitatea unui mediu urban dens sunt: proximitatea fizică, resursele comune și identitățile comune.
Prin proximitate fizică, înțelegem toate acele relații de apropiere cu oameni și locuri care ne pot facilita accesul către persoane și spații, cu ajutorul cărora ne putem procura cele necesare, pentru un parcurs normal al existenței noastre: de la locuri de muncă și comunitățile aferente, centre comerciale și comercianți, școli și profesori, servicii și prestatori de servicii și multe altele. Practic, proximitatea devine posibilă în contextul urban prin valorificarea resurselor comune de care se bucură cei care locuiesc, lucrează sau își desfășoară activitatea și împart aceste spații unii cu ceilalți. Acest avantaj de a fi aproape de locurile de interes se traduce în timp câștigat și ulterior în mulțumire față de cursul firesc al lucrurilor și în starea de bine pe care acestea ni le inspiră. În cele din urmă, identitățile comune se referă la sentimentul de apartenență la locul în care oamenii cresc și se dezvoltă, manifestând acea mândrie legată de propria comunitate locală urbană.
Vecinătățile, cel mai ușor mod de a accesa ce are societatea de oferit
A fi vecin nu este întotdeauna simplu: avem valori, comportamente și viziuni diferite, care ne pot pune în dificultate. Avantajele locuirii în comun se pot transforma ușor în probleme, mai ales atunci când surplusul devine risipă, energia devine poluare, mobilitatea devine ambuteiaj, colaborarea devine exploatare si coexistența devine conflict. Cu toate aceste dezavantaje, către care poate aluneca traiul în oraș – trafic aglomerat, calitate scăzută a aerului, zumzet continuu și zgomote care alcătuiesc muzica urbană – oamenii aleg să rămână aici, datorită paletei de resurse umane tot mai largi. Când densitatea crește, scad costurile infrastructurii pe cap de locuitor. În plus, tot mai mulți oameni devin clienți și consumatori, susținând o gamă diversă de activități culturale și comerciale care prosperă. Accesul către toate aceste beneficii compensează neajunsurile vieții urbane înghesuite și aglomerate.
Cum pot orașele să aducă în centrul cartierelor ideea de vecinătate
Prin proiectarea unor zone comune identificabile, care să încurajeze socializarea între vecini, putem contribui la dezvoltarea unor relații mai puternice cu vecinii noștri, învățând să trăim în armonie cu aceștia. Mai mult, dacă învățăm să vedem potențialul oportunităților neașteptate al mediilor urbane dense și diverse, atunci vom putea să ne bucurăm în mod real de aceste spații proprii întâlnirilor spontane, arbitrare. Cu darul imprevizibilității care încântă și fascinează, oamenii în continuă schimbare pot învăța să aprecieze aceste oportunități de a cunoaște îndeaproape părțile bune și ocaziile favorabile ale ideii de a fi vecini buni unii cu alții.
În termeni ai mediului construit, este esențial să înțelegem cum putem aduce în mijlocul cartierelor și ansamblurilor rezidențiale oportunități de a oferi confort și conexiune cu alți oameni, îmbrățișând astfel conceptul de vecinătate. Încercând pe cât posibil să eliminăm provocările neplăcute ale acestei dinamici, oamenii pot pune început bun în aducerea laolaltă a acelor activități ce fac posibil un trai liniștit, fără prea mult efort. Câtă vreme aducem oamenii unii lângă alții, creându-le ocazii să interacționeze și să creeze relații solide în apropierea spațiilor private de locuit, vecinătatea are șansa de a deveni o stare de spirit.
h4l acordă o atenție deosebită comunității pe care o aduce în inima cartierelor construite, punând accent pe consolidarea unei comunități cu care împărtășește aceleași valori: însuflețirea vieții, apropierea de natură, sustenabilitatea ca stil de viață, locuințe atent gândite pentru starea de bine și sănătatea locuitorilor, dar și pentru legarea unor relații strânse în interiorul comunității acestora.
Referințe:
- Soft City, David Sim
- medium.com
- icicilombard.com
- canr.msu.edu
- journals.sagepub.com
- sciencedirect.com