Casa eficientă energetic și apartamentul eficient energetic
În contextul economic de astăzi, al scumpirii tarifelor la gaz, energie și combustibili, tot ce ne-am putea dori de la casele și apartamentele noastre este să fie cât mai eficiente energetic. Cu toate acestea, nu e prea târziu să ne informăm asupra modalităților prin care putem eficientiza costurile, alegând cu atenție ce investiții vom face pentru a putea avea facturi mai mici la întreținere și la utilități, precum și la alte categorii de consum. Este important să dezvoltăm o cultură a prețuirii resurselor naturale, în sensul de a le folosi cu moderație, exact atât cât ne trebuie. Mai mult, deși mulți dintre noi încă privim cu scepticism și cu rigiditate sustenabilitatea, trebuie să știm că la baza acesteia stau principii de economie circulară, printre care menționăm refolosirea resurselor și a materialelor, producția echilibrată și consumul moderat. Aceste noțiuni ne pot ajuta să economisim resurse importante, atât din punct de vedere al celor de care avem nevoie pentru a duce o viață normală, cât și din punct de vedere financiar.
Așadar, cum putem să integrăm aceste concepte chiar în casele și apartamentele noastre – adică în locul de unde putem începe să ne auto-educăm și să-i inspirăm pe ceilalți prin exemplul personal? Mai întâi, aflând ce înseamnă o casă eficientă energetic/un apartament energetic și înțelegând cum funcționează acestea, în acord cu un consum etic de resurse naturale.
Un exemplu de case și apartamente eficiente energetic
Atunci când dezvoltatorii își asumă redefinirea standardelor în construcția caselor/apartamentelor în România și alinierea cu viziunea țărilor de vest, unde primează atât sustenabilitatea, fericirea locatarilor, cât și inovația, ia naștere un concept de dezvoltare concentrat pe a face bine oamenilor și pe a le însufleți viața, cu respect față de mediul înconjurător. h4l a regândit modul în care se construiesc locuințele în România, mutând focusul pe calitatea vieții, subliniind că cea mai importantă componentă este comunitatea care se formează aici. Astfel, de la mediul creat pentru aceștia va porni inspirația de a duce o viață sustenabilă și echilibrată, pentru a celebra natura care ne este gazdă și sursă de viață.
Casele și apartamentele din cartierele h4l sunt construite în așa fel încât să fie case eficiente energetic sau apartamente eficiente energetic, dar să mențină un nivel de confort ridicat, în serviciul sănătății rezidenților și a stării lor de bine. Practic, ele sunt proiectate în așa fel încât să reducă consumul inutil de energie, emisiile de gaze cu efect de seră și cererea de resurse neregenerabile, oferind simultan condiții de viață foarte bune și economisind sume importante de bani.
În plus, pregătirea pentru un apartament/o casă eficientă energetic h4l pentru tehnologii smart (în aria instalațiilor electrice) de control al consumului și de reglare a temperaturii cu ajutorul gadgeturilor este deosebit de importantă, încă din faza de proiectare. În aceeași notă, 10% dintre locurile de parcare vor fi pregătite pentru instalarea de staţii de încărcare pentru maşinile electrice.
Etapele procesului de eficientizare energetică a caselor și apartamentelor
Totul pornește de la etapa de proiectare, în cadrul căreia, prin intermediul modelării 3D se optimizează costurile pe materialele de construcție, multe dintre acestea provenind din surse reciclate, alese atent, în vederea unei rezistențe îndelungate. De asemenea, în felul acesta, se evită risipa, comparându-se mereu cantitățiile din șantier cu cele din planurile 3D, în fiecare fază făcându-se achiziții mari pentru dezvoltarea a 7 cartiere simultan (peste 4200 de apartamente).
Mai apoi, prin utilizarea unui planșeu de beton armat cu rezemare pe contur, s-au eliminat grinzile dispuse în interiorul camerelor, pentru un nivel de siguranță seisimică cu 20% mai mare față de cel aplicat pentru majoritatea clădirilor rezidențiale. Se obțin astfel clădiri durabile, rezistente și care nu necesită lucrări dese de mentenanță sau de reparații, cum se întâmplă în cazul multora dintre dezvoltările noi de pe piață, care grăbesc procesele pentru a ajunge mai repede la faza de contractare și cumpărare. Responsabilitatea, transparența și profesionalismul sunt absolut necesare în proiectarea caselor și apartamentelor eficiente energetic, pentru a nu se face rabat de la calitate și de la normele etice de siguranță.
Secretul pentru un apartament/casă eficientă energetic
Această combinație autentică duce la o eficiență energetică înaltă: orientare spațială corectă a clădirilor, izolație a pereților, acoperiș optim pentru structura casei ori a blocului de apartamente, ferestre înalte, care nu pierd căldură și care permit pătrunderea luminii și a căldurii solare pe o durată cât mai mare în timpul zilei. Zonele vitrate vor fi poziționate cu precădere spre sud, spre lumină, cât și spre zone de interes precum grădină, lac, parc, ori o ieșire către terasă din camerele casei ori apartamentului. Proporția, volumul și poziția ferestrelor vor economisi energie atât la iluminat, cât și la încălzire. În completarea acestei soluții integrate se aplică fațadele ventilate, care vor juca un rol esențial în păstrarea unui confort termic optim în interior, indiferent de sezon. În acest sens, vara nu va fi nevoie de aer condiționat, fapt ce înseamnă, implicit, economisirea energiei, asigurându-se un circuit corect al aerului din exterior către interior. Datorită îmbinării de materiale de construție și de izolație de la nivelul zidului, o casă cu fațada ventilată din HPL ”respiră” și este prietenoasă atât cu natura înconjurătoare, cât și cu rezidenții ei.
Încălzirea se face prin centrale de cartier ecologice, cu un foarte bun randament termic, acestea contribuind la reducerea costului pentru încălzire cu cel puțin 40% pentru fiecare casă/apartament. Mai mult, țevile de apă caldă/rece sunt de tip PE-Xa, și nu clasice, din PPR, astfel că se obțin o serie de beneficii: pierderi termice nesemnificative – nu se izolează la interior, durabilitate și rezistență ridicată la factorii corozivi, abrazivi sau oxidanți, durabilitate mare, elasticitate, nu reduce debitul apei, împiedică formarea condensului și a depunerilor de calcar pe interior, menține calitatea apei reci potabile, fără alterarea gustului sau mirosului acesteia.
Toate acestea, împreună, duc la obținerea unor case și apartamente eficiente energetic în toate cartierele h4l, permițând proprietarilor să-și reducă facturile la energie cu minim 40%. Așadar, când optezi pentru o nouă locuință, gândește-te în ce feluri se va amortiza investiția ta. Dacă asta se întâmplă prin creșterea calității vieții, armonia cu soluțiile oferite de natură și traiul într-o comunitate cu care împărtășești aceleași valori, atunci vei fi pe deplin câștigat.
Acest artiol există și în limba engleză aici – Energy-efficient house and energy-efficient apartment