Chirie București - Cum poți cumpăra un apartament cu prețul chiriei

h4l SEBASTIAN PARK, visul tău prinde viață, h4l, home 4 life, cumpărarea unei case, chirie București

Mulți dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu această dilemă: a locui în chirie sau a cumpăra propria casă. Bineințeles, fiecare dintre aceste opțiuni are propriile avantaje și dezavantaje, care depind în mare parte de profilul persoanei care face această alegere. Cu atât mai mult, această decizie depinde și de contextul de inflație și de creștere a prețurilor la locuințe și chirii, dar în final totul se rezumă la posibilitățile financiare ale fiecărei persoane, dar și la credințele și obiceiurile acesteia.

De altfel, deși rezultatele unui studiu recent arată că 84% dintre români preferă să fie proprietari, în ciuda inflației și a creșterii ratei dobânzilor la credite, există foarte multe persoane care aleg să locuiască în chirie. Acestea au un stil de viață activ, încă nu s-au hotârât în privința zonei cu care rezonează și nu doresc încă să ia o decizie pe termen lung pentru a deveni proprietari de locuințe. În plus, faptul că locuiesc în chirie București le dă un sentiment de libertate, având oricând posibilitatea să se mute în altă parte dacă pe parcurs apar inconveniente sau schimbări ce țin de proximitatea locului de muncă ori a altor centre de interes din oraș.

Pe de altă parte, sunt și mulți tineri români care împrumută modelul anumitor țări europene, cum sunt Germania sau Franța, unde la nivel guvernamental această practică este susținută, legile fiind chiar favorabile pentru cei care închiriază. Cu toate acestea, dacă te afli în categoria celor care închiriază și ești proprietar de imobil și vrei să îl dai spre închiriere, ai grijă să întocmești toate formalitățile ce țin de înregistrarea și impozitarea veniturilor provenite din chirii.

Aspecte de care să ții cont atunci când treci de la chirie București la propria locuință

h4l MILLENNIUM, Drumul spre armonie, București, standard de calitate, chirie București

În primul rând, din punct de vedere financiar, decizia de a achiziționa o casă este una mai întâi emoțională, pentru că survine într-un moment în care simți nevoia de stabilitate, de un spațiu pe care să-l amenajezi după bunul plac. În cazul în care ai locuit în chirie până acum, știi că nu ai acel sentiment de deplină libertate asupra amenajării spațiului. Iar câtă vreme nu te deranjează asta, atunci chiria este o opțiune viabilă pentru tine.
Revenind, dacă totuși te-ai decis să-ți cumperi o casă, trebuie să ții cont de prețul locuințelor de vânzare și să-l compari cu prețul chiriei în care ai stat până acum. O chirie medie în București este în jur de 450 de euro pe lună. De altfel, achiziționarea unei locuințe cu credit bancar presupune o serie de costuri pe care trebuie să le iei în calcul: avansul din surse proprii necesar pentru la acordarea creditului, rate, polițe de asigurare, comision la bancă și la Fondul de Garantare, evaluarea proprietății, comisionul agentului imobiliar, taxele notariale, impozitul pe proprietate, fondul de rulment, taxele și cheltuielile pentru administrarea proprietății. Unele dintre ele se vor plăti o singură dată, iar altele, precum sunt rata și dobânda (lunare), polița de asigurare a locuinței se vor plăti periodic.

Cu toate acestea, deși costurile implicate de achiziția unei case îți pot părea mari și este nevoie să te pregătești din timp pentru această investiție, costul unei chirii va rămâne o cheltuială fără efect pe termen lung, cum se întâmplă în cazul unui credit ipotecar (accesat pentru cumpărarea unei case). Plătești pentru locul în care stai, dar acesta nu devine al tău după o perioadă de timp, în care investiția ta se amortizează. Practic, cu o rată aproximativ egală cu suma lunară pe care o dai pe chirie București, în calitate de chiriaș te vei simți mai atras să alegi să plătești pentru o locuință personală, dând astfel o bună utilitate finală banilor tăi.

Locuință sau chirie București în cartiere care însuflețesc viața

h4l THE VILLAGE, Pentru cei care își doresc mai mult, pe malul Lacului Șaulei, harta, București, vile de vânzare București, chirie București

În cartierele h4l proiectate în 5 zone cheie ale capitalei, ai posibilitatea să achiziționezi casa ori apartamentul care ți se potrivește, atât cash, cât și prin intermediul unui credit ipotecar. Prețurile sunt corect raportate la calitatea materialelor folosite în proiectare și construcție, locuințele h4l oferind oportunitatea unei vieți urbane sănătoase, cu focus pe simplitate și minimalism, într-o viziune sustenabilă și inovatoare. Cartierele oferă numeroase posibilități de petrecere a timpului în natură, într-un mediu sigur, cu mai mult verde, unde membrii comunității au multe ocazii de a se întâlni și de a socializa. Construcțiile sunt axate pe eficientizarea consumului, orientarea optimă în spațiu, ferestrele cu vitraje generoase (pentru lumină naturală pe întreaga durată a zilei), pereții de cărămidă izolați termic cu vată bazaltică, fațada ventilată și centrala de cartier contribuind la costuri cu până la 40% mai mici decât media.

În altă ordine de idei, dacă ești interesat de o investiție care să-ți aducă și un venit pasiv din chirii, echipa h4l asigură și un serviciu facil și transparent de rent management, deci poți să stai fără griji, proprietatea ta va fi pe mâini bune!

Indiferent varianta pe care o alegi – chirie sau achiziție – fă-o asumat, în dependență de stilul tău de viață, de dorințele, posibilitățile și nevoile tale.

Acest articol există și în limba engleză aiciBucharest rent – How you can buy an apartment for the price of the rent