SOLUȚII CONCRETE

Credit pentru un apartament

h4l, home 4 life, casa pentru viata, cartierul care insufleteste viata, credit pentru un apartament

În multe cazuri, creditarea este soluția pentru a te muta mai repede în casa mult dorită.  Știm, este un pas mare și implică multă responsabilitate din partea ta. Apoi, probabil, nu ai multă experiență cu creditele ipotecare. Prin acest articol, ne-am propus sa îți răspundem la cât mai multe întrebări sau nelămuriri care pot apărea referitor la acest subiect. 

De unde să încep când vreau un credit pentru un apartament?

Sunt două căi, te apuci singur să îți cauți soluția de creditare, mergând la cât mai multe bănci sau colaborezi cu un broker, care va face asta pentru tine, el fiind plătit de banca pe care tu o alegi. Cu varianta a doua câștigi timp și vei avea siguranța că alegi un credit având cunoștințe depline despre piață (despre ofertă), dar și despre clauze. h4l colaborează cu Kiwi Finance și are un broker dedicat – Ștefan, pentru a intra in legătura cu el, folosește secțiunea Contact

Mai jos descriem pașii care se parcurg în procesul de creditare cu ajutorul lui Ștefan:

Prescoring

  1. Primul pas este să găsești banca potrivită nevoilor tale. Nu orice bancă acordă credit pentru un apartament oricui și în orice condiții. De aceea, e important să vezi, în primul rând, la ce bănci ești creditabil. Apoi, dintre acele bănci, o poți alege pe cea la care te încadrezi și care îndeplinește cel mai bine condițiile cerute de tine.

  2. Să zicem că ai făcut o listă scurtă cu 3 bănci. E timpul să vezi oferta comparativă pentru a determina la care dintre ele să depui dosarul. Pentru asta, e nevoie să faci un prescoring și să primești oferta scrisă de la fiecare bancă ce va include, pe lângă rată, și costul total al creditului, împreună cu alte taxe și comisioane asociate creditului.

Acești primi 2 pași îi vei face împreună cu Ștefan, brokerul tău. Tu va trebui să semnezi documentele și să oferi informațiile necesare pentru prescoring. Apoi, Ștefan se va ocupa de completarea documentelor, ofertarea în bănci și de pregătirea unui document Excel cu ofertele comparative.

Analiza financiară. Verificarea eligibilității veniturilor tale. Banca se asigură că poți împrumuta suma solicitată pentru un credit pentru un apartament.

Ștefan va completa cererea de credit pentru un apartament și celelalte tipizate, dar va fi nevoie, la fel ca la prescoring, de câteva semnături din partea ta. Mai departe, Ștefan va depune pentru tine dosarul în bancă și va cere status update zilnic. Poți inclusiv depune dosarul la 2 bănci în paralel. În funcție de context și dacă va fi nevoie, va putea face susținere în bancă pentru dosarul tău.

Eventualele completări ce pot veni din bancă, vor fi rezolvate inițial pe email, urmând ca la final să le prezinți și fizic. Asta înseamnă un singur drum în loc de 2-3 sau mai multe.

Aprobarea juridică sau verificarea imobilului. Banca se asigură că imobilul cumpărat este bun de luat în garanție.

După ce ai primit aprobarea financiară, va trebui să depui toate actele imobilului pe care îl cumperi. Stai liniștit, aici te va ajuta Ștefan. Toate actele vor merge de la Kiwi Finance, prin Ștefan, către banca pe care tu ai selectat-o. Vei fi anunțat imediat ce imobilul a fost avizat pozitiv.

Evaluarea

În funcție de bancă, evaluarea imobilului și aprobarea juridică pot merge în paralel sau una după alta. Oricum ar fi, amândouă sunt obligatorii.

  1. Cererea de evaluare pentru un credit pentru un apartament va fi făcută de bancă sau de către broker, urmând ca tu să stabilești, împreună cu evaluatorul data inspecției. Acesta va trimite în bancă raportul de evaluare în termen de maxim 5 zile lucrătoare.

  2. După ce acesta a fost depus, banca îl avizează. Ținând cont de faptul că banca acordă credit 85% din minimul dintre valoarea evaluată și valoarea din antecontract, dacă valoarea evaluată este mai mică, atunci va fi necesar ca diferența să o completezi din surse proprii.

Aprobarea finală a unui credit pentru un apartament

Ultimul pas este ca banca să ia toate actele dosarului și să dea răspunsul final. Este etapa în care se recapitulează suma creditului care este în funcție de suma solicitată și de cum a ieșit evaluarea, perioada creditării (care se poate modifica în funcție de cât a durat tot procesul creditării), precum și condiții de îndeplinit (dacă sunt). Atunci când Ștefan primește aprobarea finală, te va anunța și va iniția următoarele 2 etape: asigurările imobilului (dacă nu ai deja pe cineva cu care colaborezi) și stabilirea semnării.

Semnarea actelor

Toate emoțiile au trecut, a fost aprobat un credit pentru un apartament, urmează să semnezi contractele. Înainte de asta, așa cum spuneam puțin mai sus, mai e un mic pas de făcut: asigurarea imobilului. Este vorba despre PAD și asigurarea opțională (care este impusă de bancă).

Ultimul pas constă în stabilirea datei și semnarea contractului de vânzare cumpărare, a contractului de credit și a contractului de ipotecă.

Nu uita că va trebui să ai cont deschis la banca creditoare pentru a putea plăti ratele!

Cam acestea sunt, în mare, etapele unui credit pentru un apartament, ipotecar. Bineînțeles, vor exista variații în funcție de banca pe care o alegi și de situația ta concretă. Mai poți găsi informații utile despre elementele pe care să le ai în vedere în articolul 13 puncte cheie despre creditul ipotecar. Dacă vrei să vezi exact pe situația ta ce bancă se potrivește și în ce condiții, îl poți contacta pe Ștefan.

Ștefan Radu, Kiwi Finance: 0728.828.383 / stefan.radu@kiwifinance.ro 

Acest articol există și în limba engleză aiciApartment loan – concrete solutions