Cum însuflețim viața trăind în oraș
Traiul în oraș a fost dintotdeauna considerat mai sigur și mai ofertant în ce privește facilitățile și beneficiile oferite, oamenii având mai mereu sentimentul că urbanul îi înțelege și că le vine rapid în întâmpinare, ori de câte ori se confruntă cu o provocare sau încercare existențială. Cu toate acestea, pentru ca oamenii să-și trăiască viața firesc în oraș, acesta trebuie să devină mai receptiv și mai atent la nevoile lor, trecând mai ușor la funcționalități care îi reprezintă și care îi fac mai fericiți.
Avantajele vieții la oraș
Viața la oraș înseamnă o mulțime de modalități de a petrece timpul calitativ, de a ajunge mai rapid dintr-un loc în altul, în funcție de necesitatea de moment, dar și de multe alte oportunități de învățare și de dezvoltare academică și profesională. Pentru că mediul urban favorizează implicarea oamenilor în comunitățile locale, acestora li se oferă des ocazia de vota pentru programele de dezvoltare urbană cu care rezonează și pe care le vor implementate. Prin definiție, în majoritatea orașelor, vocea oamenilor contează iar urbanul este un loc ce poate fi mult mai ușor personalizat, prin punerea în practică a dorințelor și aspirațiilor lor.
Pe lângă viața culturală bogată, evenimentele la care pot lua parte orășenii sunt, pentru cei mai mulți dintre ei, sursa lor de inspirație continuă, dar și motivația care îi determină să accepte în continuare să trăiască în realitatea alertă și mereu în schimbare a orașului. Este locul în care arta poate lua orice formă, ea devenind, sub diverse forme adaptate nevoilor omului modern, terapie pentru îngrijirea trupului și a minții. În plus, serviciile medicale superioare, accesul rapid la tratament medical, dar și paleta largă de servicii din domenii complementare garantează o calitate mai bună a vieții, pe termen lung.
Accesul către toate acestea se face, în orașele mari, printr-un sistem de transport în comun facil, dar și printr-o infrastructură adecvată, atente cu mediul și care descurajează folosirea mașinii personale.
Ideile de afaceri se materializează mai ușor în mediul urban, acestea venind la pachet și cu publicuri țintă care să le susțină. Astfel, pe lângă corporații, fabrici și multe alte unități de lucru, oamenii își pot găsi rapid un loc de muncă bine plătit.
În toată splendoarea lui, orașul are nevoie de oameni ca să funcționeze optim, așa cum și oamenii au nevoie de toate facilitățile și avantajele lui pentru a duce o viață completă, în care nevoile lor sunt îndeplinite eficient.
Însuflețim viața – Cum se poate umaniza orașul
Deși îi face pe locuitorii săi să se adapteze la un ritm alert, la o muzică urbană inconfundabilă și la un aer ceva mai încărcat de noxe decât în zonele rurale, orașul vine întotdeauna cu recompense binecunoscute pentru orășeni. Alegându-l tocmai pentru accesibilitatea, ușurința și cursivitatea cu care viețile lor se desfășoară de obicei într-o așezare urbană, orașul știe cum să-și țină aparținătorii aproape, dar încă mai are de lucrat la câteva aspecte. Cu toate că orașul pare a fi locul în care oamenii se pot dezvolta și pot trăi în armonie unii cu ceilalți, având la dispoziție toate condițiile de trai necesare pentru a fi împliniți, viața la oraș este plină de provocări.
Așadar, cum poate fi umanizat orașul, astfel încât el să fie prietenos cu oamenii, promovând sănătatea și starea de bine în interiorul lui? În primul rând, pornind de la ceea ce este deja construit, oamenii ar trebui să fie îndemnați să fie creativi și să găsească soluții simple, tradiționale de a se deplasa printre clădiri, renunțând la mașina personală. Astfel, ar contribui activ la fluidizarea traficului, la reducerea amprentei de carbon (atât de importantă în contextul actual, al încălzirii globale iminente), dar și la familiarizarea orășenilor cu spațiile urbane, bucurându-se de o experiență autentică incomparabilă, luându-l la pas sau la pedalat. În plus, orășenii trebuie să fie în permanență încurajați să petreacă timp în aer liber, în compania celorlalți, având o experiență împlinitoare a vieții între clădiri.
Practic, cea mai mare provocare a orășenilor este aceea de a găsi un echilibru între intimitate și sociabilitate. Pentru ca ea să fie depășită, atât locuințele noi, cât și spațiile exterioare care deservesc acestora, trebuie să încurajeze oamenii să petreacă timp de calitate, în siguranță și în condiții optime pentru sănătatea și starea lor de spirit, atât acasă cât și în exterior.
Soft city sau orașul oamenilor
Acesta este un concept ale cărui valori și misiune pot fi adoptate indiferent de infrastructura orașului sau de stadiul în care acesta se află în raport cu nevoile oamenilor. Tocmai pentru că orașele devin tot mai inteligente, cu tot mai mult focus pe rezidenți, există mari șanse ca soft city să fie oricare dintre orașele în care ne desfășurăm existența. Dacă autoritățile s-ar concentra mai mult pe aspecte aparent conflictuale, dar care îi pot aduce împreună pe oameni, mai puțin decât pe separarea și reorganizarea activităților umane în teritorii distincte, atunci am avea un punct bun de start. De aici, pot transforma urbanizarea accelerată într-o oportunitate de a face orașul să funcționeze mai bine, transformându-le în locuri pentru interacțiuni benefice și locuri pentru conectare.
În aceeași măsură, este important ca oamenii să fie învățați să trăiască cât mai local posibil, să accepte densitatea și diversitatea. Nu este vorba doar despre acceptarea propriei vieți, ci despre acel ”fă rai din ce ai”, care poate contribui la crearea unor comunități urbane mai sustenabile, mai reziliente, cu oameni mai sănătoși și mai fericiți.
Îmbrățișarea realității urbane în locul evitării și denigrării acesteia ne poate îmbunătăți viața. h4l a creat spații de locuit care să pună în valoare viața în mijlocul orașelor, încurajând crearea unor relații sustenabile, mai pline de semnificație și mai plăcute între vecini. Ce-ai zice dacă ai locui într-un loc care aduce laolaltă toate avantajele locuirii în mediul urban?