Cumpărarea unei case și provocarea de a alege între nou sau vechi
Cumpărarea unei case poate fi una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le vei lua în viață. Toți cei care au trecut prin această experiență s-au întrebat, mai întâi, către ce fel de casă să se îndrepte – una nouă sau una veche, pe care să o poată renova după bunul plac. Ambele opțiuni au și avantaje și dezavantaje, dar cel mai important este ca tu să le cunoști pe toate, pentru a le lua în considerare înainte de a lua o decizie finală.
Cu ce vine la pachet cumpărarea unei case vechi
O casă veche are un farmec aparte și un caracter distinct, iar dacă pentru tine acesta e un aspect important, atunci cu siguranță vei fi atras de istoria sau povestea din spatele ei. Asta dacă ne referim la case independente, construite într-o anume perioadă – cum sunt casele din București, din zonele centrale, considerate frumuseți arhitecturale rare. Cu toate acestea, nu toți avem norocul sau bugetul să avem acces la o astfel de casă și, deși sunt vechi și necesită costuri suplimentare de întreținere, de încălzire (majoritatea sunt cu mai mult de 3 camere înalte, deosebit de spațioase), ele nu se vând la prețuri bune. Dar dacă ne referim la case vechi, în stare bună, care nu se remarcă din punct de vedere al stilului arhitectural, dar poate fi amenajată cu ușurință și transformată în cămin pentru tine și familia ta, atunci costurile vor fi mai mici decât atunci când cumperi una nouă. Acestea pot fi o opțiune atractivă pentru tine dacă ai un buget limitat.
Pe de altă parte, casele vechi au avantajul de a fi poziționate în cartiere deja formate și dezvoltate, cu toate utilitățile trase și infrastructură solidă, situate deseori în zone ușor accesibile. În cazul acesta, cartierele din care fac parte casele vechi sunt mai rar supuse unor modificări de dezvoltare imobiliară, făcând împrejurimile mai previzibile.
În aceeași măsură, acestea sunt amplasate în zone liniștite, cu verdeață și arbori mari. Acestea sunt potrivite pentru tine în cazul în care preferi o zonă care să îți inspire familiaritate, liniște și apartenența la un cartier în care comunitatea este deja creată de o bună perioadă de timp. În acest caz, vecinătatea stabilă și curțile mai spațioase se remarcă în cazul unei case vechi, tocmai pentru că în trecut terenul costa mai puțin decât acum, așa că constructorii puteau crea case pe loturi mai mari pentru a satisface toate nevoile în materie de spațiu.
Cu toate acestea, o casă veche poate însemna costuri mai mari pe întreținere și reparații, precum și o eficiență energetică mai mică. De multe ori acestea nu sunt izolate bine, ferestrele și ușile vechi vor favoriza pierderile de căldură iarna și pot opri crearea unui mediu răcoros vara. Dacă vei dori să plătești mai puțin la facturi, asta înseamnă că trebuie să investești în sisteme de izolație, în uși și în ferestre care să te ajute să păstrezi un climat sănătos la interior, dar și să consumi mai puține resurse în acest sens, pe termen lung. În plus, multe instalații vechi ar putea să-ți creeze probleme, deci trebuie să ai în vedere reînnoirea acestora, pentru mai multă siguranță. Practic, actualizarea la funcții mai eficiente din punct de vedere energetic poate fi costisitoare. În aceeași notă, va trebui să soliciți o inspecție profesională pentru a vedea dacă locuința are vicii ascunse precum mucegaiul, rezistența seismică și alte pericole.
Ce presupune cumpărarea unei case noi
Cumpărarea unei case noi este o experiență inedită, mai ales dacă îți dorești ca totul să fie nou, fără să fii nevoit să renovezi, să repari sau să înlocuiești ceea ce au lăsat proprietarii în urmă, ca în cazul unei case vechi. Construcția în sine, finisajele, instalațiile, totul poartă aer de ”nou”, lăsându-ți teren liber să umpli spațiul și să amenajezi casa așa cum îți place. Unii dezvoltatori imobiliari chiar îți oferă posibilitatea de a configura casa după propriile preferințe, pe măsură ce aceasta este construită, oferind o gamă largă de opțiuni personalizate pentru a te ajuta să îți creezi casa de vis. Dezavantajul în acest caz este faptul că nu te poți muta imediat în ea, dacă proiectul nu este gata. Cu toate acestea, există case și apartamente noi deja finalizate, iar dacă alegi dintre acestea, vei observa că prețul unei case noi este mult mai mare decât în cazul achiziției uneia vechi.
În altă ordine de idei, majoritatea caselor noi sunt eficiente energetic, adică sunt dotate cu sisteme care să consume cât mai puține resurse, cu o grijă mai mare față de mediul înconjurător, fiindu-le atașate și sisteme smart pentru reglarea și monitorizarea consumului. În aceeași notă, unele cartiere de case și apartamente noi sunt dotate cu centrale de cartier, menite să eficientizeze procesul de încălzire, în condiții de siguranță pentru locatari. Acest lucru înseamnă că vei plăti mai puțini bani pe facturile la utilități pe termen lung.
O casă nouă, construită responsabil și cu materiale de bună calitate, nu va necesita costuri mari la reparații sau întreținere. În acest sens, e important să verifici dacă dezvoltatorul tău imobiliar pune preț pe sustenabilitate și pe dezvoltarea unor construcții durabile, atente cu mediul, pentru că astfel vei știi că și locuința ta își păstrează valoarea în timp. În aceeași măsură, o casă nouă pe care cândva vei vrea să o vinzi va fi evaluată la un preț bun, în comparație cu o casă veche, în care au locuit, de-a lungul timpului, mai multe generații.
Materialele de construcție, forța de muncă specializată, deschiderea mai mică spre negociere, și poate și plata în plus a anumitor personalizări pe care le vrei implementate în casa ta cea nouă pot avea costuri care te pot da înapoi în primă fază. Cu toate acestea, dacă bugetul de care dispui este suficient pentru achiziționarea unei case noi, atunci acest aspect nu va reprezenta o problemă. Mai ales că majoritatea constructorilor oferă o garanție pentru o anumită perioadă de timp, lucru care poate acoperi eventualele probleme care apar în primii ani de utilizare, generându-ți un sentiment de încredere și siguranță referitoare la investiția făcută. Totuși, o casă nouă, care se află într-un cartier nou, de cele mai multe ori într-o zonă în plină dezvoltare, îți poate ridica anumite provocări ce țin de infrastructură, accesibilitate către zonele de interes. În plus, în cazul cartierelor noi de case cu grădină privată, loturile de pământ sunt prestabilite, deci sunt puține cazurile în care poți opta pentru o grădină mai mare.
În cartierele h4l, casele și apartamentele sunt evaluate la un preț corect în raport cu facilitățile și dotările premium care crează pentru tine un acasă în care viața îți este însuflețită, ușurată și celebrată pentru toate experiențele ei valoroase și pline de sens.
Acest articol există și în limba engleză aici – Buying a house and the challenge of choosing between new or old