un concept danez preluat la nivel global

Hygge - orașul de mâine și starea de bine

Hygge - orașul de mâine și starea de bine, un concept danez preluat la nivel global

Dacă ar fi să ne gândim la cea mai arzătoare dorință pe care oamenii o au, la modul general, este aceea de a se simți confortabil – cu ei înșiși, cu cei din jur și în locul în care li se derulează viața. Multă vreme cu toții suntem în căutarea acestui sentiment de coziness, dar nu ne dăm seama cum îi putem face loc în rutina zilnică. De altfel, el îmbrățișează toate lucrurile mici și simple, care ne încălzesc inima în marea vâltoare a existenței cotidiene. Danezii au deja numele pentru această nevoie de a avea o stare de bine, secondată de liniște și armonie, pe acest fundal al unei vieți agitate, pline de provocări.

Hygge, cum a început și ce înseamnă

Hygge - orașul de mâine și starea de bine, un concept danez preluat la nivel global

Simțire tipic daneză, hygge este considerată „o trăsătură definitorie a identității noastre (daneze) culturale și o parte integrantă a ADN-ului național”, potrivit Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga. Hygge a început ca o strategie de supraviețuire pentru nopțile lungi și reci de iarnă, astfel încât oamenii să nu ajungă să se izoleze unii de alții, creând astfel niște prilejuri de întâlnire cu familia și cu prietenii, pentru a se bucura de compania acestora.

Acest concept a devenit un trend la nivel global, oameni de pretutindeni fiind inspirați de confortul locuințelor scandinave și starea de bine pe care o dau minimalismul, simplitatea și bunul gust al acestui popor. Deși încercați de o climă aspră și de un stil de viață alert, ei se autoeducă să primească cu mult pozitivism provocările unei astfel de existențe. Mai mult decât atât, ceea ce a provocat un interes mondial pentru acest fenomen danez este sentimentul zilnic al apropierii, atmosfera confortabilă, plăcută, convivială, care atrage starea de bine. Practic, hygge este sentimentul blând de acceptare, căldură, familiaritate, dar și confortul fizic și psihic asupra împrejurimilor și situațiilor în care ne aflăm, înlocuind astfel singurătatea. Pornind de la aceste beneficii pe care hygge le are asupra sănătății mintale, culturile occidentale au început să încorporeze în rutina lor zilnică și chiar și în proiectările locuințelor și amenajările interioare, mici ritualuri care să inspire aceleași idei și sentimente.

Ce aduce hygge în comunitățile urbane

Hygge - orașul de mâine și starea de bine, un concept danez preluat la nivel global

La nivelul macro comunității, în așezările urbane, hygge s-ar putea asocia cu comuniunea blândă și permisivă dintre oameni, dar și cu soluțiile simple, sustenabile și eficiente care sunt menite să simplifice viața până la atingerea menirii ei adevărate. Problemele climatice, dar și cele de organizare a spațiilor în care oamenii își desfășoară activitatea sunt privite cu acceptare, pace și cu dorința de a le depăși cu zâmbetul pe buze.
În contextul provocărilor societăților din ziua de azi, în care teritoriile se urbanizează rapid, dar și populațiile cresc și se schimbă, oamenii încep să se teamă unii de alții din cauza unor eventuale supraaglomerări și congestii, urmate de segregare socială și inegalitate. Prin urmare, ei se tem că le va fi invadat spațiul personal, fiindu-le greu să găsească un echilibru între sociabilitate și intimitate. În plus, costurile tot mai mari asociate locuirii, îi forțează să locuiască și să lucreze în spații mici, închise, neventilate corespunzător și luminate artificial, dezvoltând și obiceiuri nesănătoase. Se deplasează cu mașina pentru a ajunge în punctele lor de interes, pierd mult timp în trafic și devin tot mai iritabili și neprietenoși cu semenii lor. Cu timpul, singurătatea și mai apoi, depresia, devin fenomene normale, iar oamenii uită care este de fapt esența vieții lor – aceea de a fi în comuniune cu natura și cu cei din jurul său.

Soft city sau ”bucuria vieții între clădiri”

Hygge - orașul de mâine și starea de bine, un concept danez preluat la nivel global

Concept elaborat de David Sim, soft city abordează aceste provocări ale omului modern, încercând să găsească diverse căi prin care locuitorii orașelor să petreacă cât mai mult timp afară, în compania celorlalți. Acesta vrea să aducă ușurința și confortul, în care densitatea are o dimensiune umană, adaptându-se la nevoile noastre în continuă schimbare, hrănind relațiile și găzduind plăcerile vieții de zi cu zi. Depărtându-se de modurile clasice de reorganizare a activităților umane în teritorii distincte, pe separarea oamenilor și a lucrurilor pentru a reduce riscul conflictelor, soft city înseamnă totalitatea acelor eforturi de a înțelege și a transforma aceste situații în oportunități de a îmbunătăți calitatea vieții.

Având în centrul său aceleași valori hygge, soft city este despre cum putem privi înspre tehnologii noi și complexe, pentru a rezolva problemele urbanizării acelerate. Apelând la soluții simple, low-tech, cu costuri reduse, centrate pe om, generoase, acestea vor fi capabile să facă viața urbană mai ușoară, mai atractivă și mai confortabilă. Acesta nu este împotriva tehnologizării, a ideii de smart city, ci dimpotrivă, vine cu idei flexibile, deschise, inteligente, chiar aspecte de bază ale proiectării urbane, care pot contribui la crearea unor comunități mai sustenabile și reziliente, cu oameni mai fericiți și mai sănătoși. Îmbrățișând oportunitatea de a crea un dialog cu planeta, oamenii și locurile, oamenii sunt invitați să interacționeze cu mediul înconjurător – clădirile, spațiile verzi, orașul extins.

Cum putem integra aceste concepte în societatea noastră

Hygge - orașul de mâine și starea de bine, un concept danez preluat la nivel global

Oamenii și comportamentele lor sunt asemănătoare, indiferent de locul în care se află, la fel și nevoile lor de bază pentru confort și conexiune în viața cotidiană. Îmbrățișarea realității, în locul evitării sau revoltarea împotriva acesteia ne poate îmbunătăți viața. Învățând să celebrăm viața în fiecare zi, în loc să o deplângem, învățăm să trăim în armonie cu vremea de afară, cu mediul în care trăim și cu vecinii noștri. ”Fă rai din ce ai” este expresia autohtonă a lui hygge, dar raportat și la oamenii și mediile de care suntem înconjurați.

Putem alege să ne lăsăm viața să curgă în spații care să ne împlinească. În interior, să optăm pentru vitraje mari și mai multă lumină naturală, camere generoase cu ieșire către terasă sau curte, fațade ventilate și alte particularități care favorizează starea de bine, sănătatea, confortul și timpul de calitate petrecut cu cei dragi. La exterior, minimizarea zgomotului și a noxelor provocate de mașini (prin parcări subterane sau separate de cartierele rezidențiale), încurajarea comuniunii cu natura prin spații verzi întinse, locuri de joacă și dispunere aerisită a locuințelor în cartier. În completare, soluțiile sustenabile și low-cost, care fac din acestea spații confortabile și atente cu mediul, precum centralele de cartier, economice și sigure și estetice, dar și folosirea în proiectarea acestora materiale reciclabile, cu o durată lungă de viață – sunt doar câteva aspecte care vor schimba percepția asupra spațiilor de locuit din aglomerările urbane.

h4l este chiar despre toate acestea – despre a da sens și căldură spațiilor de locuit din mediul urban, prin a le transforma în locuri în care viața este însuflețită și starea de bine este hrănită în permanență.

Acest articol există și în limba engleză aiciHygge – the city of tomorrow and well-being