Influența microclimatului asupra vieții

Influenta microclimatului asupra vietii

Pentru ca viața oamenilor să fie plăcută în locul în care trăiesc, aceasta trebuie încurajată să se desfășoare cât mai dinamic și mai divers, cu accent pe confort, atât la nivelul locuinței lor, cât și în afara acesteia. Astfel, microclimatul va defini mediul în care oamenii trăiesc zi de zi, anumiți factori menținându-l în echilibru. Cu alte cuvinte, în cadrul unui microclimat, oamenii învață să trăiască în armonie cu climatul local, referindu-ne atât la vremea de afară, cât și la ambianța mediului interior al unei locuințe.

Importanța microclimatului interior în rutina zilnică

Alegerea locuinței ar trebui să se facă ținând cont de microclimatul creat în interior de variabilele care îl guvernează: temperatura aerului, umiditatea, lumina solară/căldura. De cele mai multe ori, când intenționăm să ne cumpărăm o casă, nu avem șansa să experimentăm și să testăm traiul zilnic în aceasta pentru o anumită perioadă, așa încât, în funcție de felul în care ne-am simțit trăind în ea să decidem dacă o achiziționăm sau nu. Există foarte multe situații în care oamenii își dau seama că au făcut o alegere greșită, abia după ce au locuit pentru o vreme în casa respectivă, fiind nevoiți mai apoi să facă diferite eforturi pentru a-și asigura un microclimat confortabil. În continuare, vom analiza o suită de indicatori semnificativi, meniți să conlucreze la generarea unei ambianțe termice perfecte pentru o stare de bine și pentru însuflețirea vieții.

Influenta microclimatului asupra vietii

Factori care contribuie la influența microclimatului asupra vieții

Temperatura aerului este cel mai ușor de măsurat factor, dar și cel mai ușor de ținut sub control, cel puțin în interior, câtă vreme spațiilor de locuit li s-au adăugat niște sisteme de încălzire sigure, sustenabile și economice. În ce privește temperatura la exterior, construcțiile trebuie să fie proiectate în așa fel încât să nu emane căldură atunci când iau contact cu lumina soarelui. Într-un mediu urban cu numeroase suprafețe distincte și modificări ale vitezei vântului, temperatura aerului poate varia. Prin urmare, forma construită poate controla, într-o oarecare măsură felul în care temperatura se face simțită în cadrul unui microclimat. În acest sens, fațadele ventilate ale clădirilor ajută la menținerea unei temperaturi optime și la purificarea aerului, deosebit de importante pentru sănătatea locuitorilor.

În ce privește umiditatea, temperatura aerului joacă un rol important, deoarece aerul cald reține mai multă umiditate decât aerul rece. Deși influența acestui factor este deseori neglijată, într-un spațiu închis, o umiditate prea mare va genera creșterea cantității de alergeni din acest mediu, cât și a coloniilor de mucegai, de altfel dăunătoare pentru sănătate. În același timp, o umiditate prea mare va împiedica mecanismul de răcire a corpului, aerul fiind incapabil să absoarbă transpirația de pe pielea noastră. Apoi, acest lucru determină un disconfort accentuat, cauzat de supraîncălzirea corpului, care va duce la deshidratare și dezechilibre chimice în organism. Pentru ca umiditatea să se păstreze în limite normale, este esențial ca mediul interior să primească un aport optim de lumină naturală, care va da adâncime spațiilor, vitrajele mari ajutând mult în această dinamică. Umiditatea care se creează la exterior, într-un cartier, este cauzată de apa din precipitații, care migrează pe pereții clădirilor și de zonele de umbră ale clădirilor prea înalte, incorect poziționate în spațiu, așa încât nu pot utiliza eficient lumina solară. Cu timpul, astfel de construcții se vor degrada, dar vor și inhiba experiența microclimatică a rezidenților din acea zonă.

Un alt factor important care influențează microclimatul se referă la radiațiile solare/calorice. Efectele directe ale acestora sunt ușor simțite atunci când ele se transformă în umbră într-o zi caniculară. În mediul construit există și radiații reflectate de la sol și clădiri, care pot avea o influență majoră. Nu numai că există efecte acute în timpul zilei, dar radiația secundară este un factor major pentru insula de căldură urbană în timpul nopții. În loc să se răcească prin împrăștierea căldurii clădirilor în spațiu, radiația rămâne între ele, menținând orașele mult mai calde.

Pentru menținerea unui microclimat optim în care oamenii să se simtă confortabil, spațiile-incintă, curțile private și terasele care practică un tip de arhitectură ”protectivă”, vor fi proiectate în așa fel încât să ferească oamenii de impactul negativ al acestor factori. Copertinele, consolele, streșinile generoase și alte mici intervenții cu același scop vor permite ca mișcarea și petrecerea timpului în aer liber să se întâmple chiar și în condiții de ploaie, umiditate, frig sau căldură excesivă. Mai mult, ele vor da rezidenților ocazia să se conecteze, chiar și din interior, la aerul curat și la viața de afară.

Influenta microclimatului asupra vietii, spații multifuncționale

Microclimatul exterior sau cum să îmbrățișăm vremea lucrând cu forma construită

Microclimatul exterior joacă un rol important în perceperea unei locuințe ca fiind cea ideală și care să răspundă tuturor nevoilor noastre. Atunci când ieșim pe ușă, cartierul din care face parte casa noastră trebuie să ne îmbie la petrecerea unui timp împlinitor în aer liber. Dacă vieții în aer liber îi este acordată o atenție deosebită, atunci timpul petrecut în spațiile dintre clădiri poate compensa condițiile de viață mai înghesuite, tipice vieții urbane. Practic, prin îmbrățișarea și acceptarea mediului în care trăim, dar și prin eforturile de a îmblânzi și a aduce împrejurimile în serviciul nostru, putem susține un microclimat echilibrat. Prin urmare, este important ca, la proiectarea cartierelor de locuințe să se respecte anumite condiții care vor crea un microclimat mai bun. Clădirile cu înălțimi mai mici nu captează vânturi puternice și reci, deviate spre sol, așa de frecvent precum o fac cele mai înalte. De asemenea, așa cum am menționat, clădirile înalte generează umbre mai lungi, ținând zonele din apropiere în frig și în întuneric, lipsindu-le de lumina soarelui. În plus, și forma acoperișului este importantă în a face spațiile intermediare mai plăcute – clădirile cu forme aerodinamice, înclinate, rotunjite sau mansardate ale acoperișului pot contribui la deturnarea vânturilor mai puternice de la planul solului și lăsa soarele să pătrundă.

Prin urmare, întreținerea și susținerea unui microclimat echilibrat este esențial în desfășurarea unei vieți liniștite și sănătoase. În cadrul cartierelor închise și cu acces controlat h4l, ne-am asigurat de crearea unor condiții microclimatice optime și protectoare în comunitățile formate în jurul lor. Astfel, traiul în interiorul acestora aduce în permanență o stare de bine familiilor stabilite aici, dar și sentimentul de siguranță, pe fondul căruia viața li se însuflețește, indiferent de vreme sau de amplasarea în mijlocul orașului.

Acest articol există și în limba engleză aiciThe influence of microclimate on life