Mersul pe bicicletă și transformarea pe care o poate aduce vieții noastre în oraș
Mersul pe bicicletă poate fi una dintre cele mai importante inițiative pe care le putem adopta la nivel colectiv, în orașele în care locuim. Pe lângă faptul că e cool să pedalăm pentru a ajunge dintr-un loc în altul, în acest fel, conform opiniei specialiștilor, putem contribui la decarbonizarea atmosferei și putem chiar spera la anularea încălzirii globale – una dintre cele mai mari amenințări pentru tot ceea ce înseamnă viață pe Pământ. Dar toate acestea contează prea puțin, e de reținut că mersul pe bicicletă reușește să amplifice starea de bine. Motivul pentru care îl practici chiar nu contează.
Deși țara noastră nu stă foarte bine la capitolul piste de biciclete, împreună putem ridica la rang de necesitate infrastructura ce trebuie adaptată în acest sens, sperând ca autoritățile să simtă presiunile orășenilor și să acționeze în consecință. O normalitate în alte țări europene precum Olanda sau Danemarca, mersul pe bicicletă este o dovadă de respect față de natură, dar și de reziliență și adaptare la condițiile climatice existente. Spațiile, forma și detaliile orașelor contribuie astfel la crearea oportunităților de a aduce oamenii mai aproape de natură, într-un mod firesc, empatic și recunoscător, ca parte firească a vieții lor cotidiene. La fel de importantă este și conectarea oamenilor, care se face mult mai ușor pe bicicletă decât în spatele ușilor închise ale mașinilor.
Beneficiile mersului pe bicicletă, pentru sănătate
Numeroase studii științifice au analizat, de-a lungul timpului, efectele benefice pe care mersul pe bicicletă le are pentru oameni. Unul dintre acestea a demonstrat că cei care merg cu bicicleta regulat au o stare de bine mult mai pronunțată decât cei care folosesc alte mijloace de transport. Asta pentru că ciclismul combină exercițiile fizice cu statul în aer liber și cu explorarea de noi locuri și obiective. Această activitate ne oferă timp și să procesăm grijile și preocupările, bucurându-ne de un ”me time” binemeritat.
Pe de altă parte, ciclismul ajută la fortificarea sistemului imunitar, întrucât antrenează sistemul respirator superior, reducând incidența răcelilor comune, conform unui studiu realizat în timpul pandemiei de coronavirus. În același timp, dacă am folosi bicicleta pentru a ne deplasa la serviciu sau la piață, putem reduce considerabil expunerea la microbi sau viruși pe care i-am putea contacta, de exemplu, în transportul în comun. Crescându-ne ritmul cardiac, dar și arzând mai ușor caloriile prin pedalare, avem mai multe șanse să ne ținem departe de kilogramele în plus. Cu toate acestea, este important totuși să combinăm activitățile fizice cu un somn odihnitor și o alimentație sănătoasă, care să susțină sistemul imunitar slăbit în urma efortului fizic.
Mersul pe bicicletă este planet friendly
Transportul urban este unul dintre cele mai dificile sectoare de purificat și decarbonizat din lume, întrucât combustibilii fosili sunt utilizați intens, oamenii fiind dependenți de această infrastructură care consumă și poluează foarte mult. Emisiile de oxizi de azot, emisii cauzate în special de mașinile vechi și cele diesel sunt cele mai periculoase pentru locuitorii orașelor. În această notă, Enrique Peñalosa, fost primar al Bogotei, era de părere că „un oraș poate fi prietenos cu oamenii sau poate fi prietenos cu mașinile, dar nu poate fi amândouă simultan”. Ca atare, cu cât oamenii decid să se deplaseze cu bicicleta într-un oraș sufocat de mașini, noxe și zgomote aferente acestora, ei vor contribui în timp la conturarea unui oraș mai aerisit, fără ambuteiaje și cu un aer mai curat.
Deși adoptarea mașinilor electrice este menită să minimizeze nivelul de poluare din aglomerările urbane, construcția lor nu este lipsită de emisiile de carbon, acestea având în componență baterii al căror proces de fabricație este poluant. Materiile prime necesare celulelor litiu-ion care alimentează majoritatea vehiculelor electrice se bazează pe extragerea de cobalt, litiu și alte resurse naturale rare, acest procedeu fiind deosebit de toxic, prin emisiile de oxid de sulf specifice. Mai mult decât atât, deși rularea lor nu generează emisii de acest gen în atmosferă, mașinile electrice necesită cu până la 50% mai multă apă în producerea bateriilor decât a motoarelor tradiționale cu ardere internă.
Prin urmare, este esențial să contribuim la bunăstarea comună, învățând cum putem înlocui anumite obiceiuri sau comportamente nesănătoase și dăunătoare pentru mediu cu alternative mai puțin nocive. Sănătatea noastră depinde de sănătatea mediului, și alegând bicicletele în locul vehiculelor, putem aduce o reală și rapidă schimbare în orașul nostru, inspirându-i și pe ceilalți să ne urmeze exemplul.
Mai aproape de viața orașului cu ajutorul bicicletei
Un instrument de înțelegere experiențială a așezărilor urbane în care trăim, mersul pe bicicletă are potențialul de a aduce o valoare semnificativă comunității din care facem parte. Atunci când mergem pe bicicletă, putem simți și experimenta orașul cu o intimitate profundă, într-un fel care nu este posibil atunci când circulăm cu mașina. Pe lângă faptul că salvăm timp prețios, ne protejăm și sănătatea mintală, întrucât, pentru început, nu ne vom mai enerva în trafic, așteptând ore în șir zilnic să ajungem în locurile în care avem nevoie să ne desfășurăm activitățile. În plus, ne putem lărgi ușor cercul social, ”biciclind” cu persoane care împărtășesc aceeași pasiune și determinare pentru un mediu mai curat și mai liber de noxe.
Mersul pe bicicletă ne va oferi posibilitatea să comunicăm palpabil cu orașul în care locuim și să-l privim diferit, dorind să-l cunoaștem mai bine. În cartierele h4l, pistele de bicicletă încurajează un stil de viață sănătos și activ, iar amplasarea zonelor cheie într-un mod intuitiv ne va ușura existența și ne va face să punem pe primul loc sănătatea și starea de bine. Cum ar fi să alegem să ne însuflețim viața, prin manifestarea vie a grijii și a dragostei față de mama natură, căreia îi datorăm totul?
Acest articol există și în limba engleză aici – Riding a bicycle and the transformation it can bring to our lives in the city