Utilitatea pe care o are o vizionare înainte de a cumpăra viitoarea casă
A venit mult-așteptatul moment în care trebuie să-ți cumperi propria locuință, o experiență plină de emoții și o bună oportunitate de a-ți construi viitorul într-un spațiu care îți reflectă personalitatea și stilul de viață. În timpul acestei căutări, vei avea ocazia să explorezi diverse opțiuni și să descoperi, în detaliu, ceea ce îți dorești pentru viitoarea ta casă. Deși poate fi o provocare, cu o planificare atentă și o atitudine pozitivă, vei fi uimit de cât de fluid și plăcut poate fi procesul de cumpărare a locuinței tale ideale.
După ce ai ales zona în care vrei să locuiești și ai un shortlist cu câteva locuințe preferate, dintre care s-o alegi pe cea cu care rezonezi cel mai mult, poți să treci la următoarea etapă a evaluării celei mai bune locuințe. Asta înseamnă că va trebui să faci o analiză a tuturor detaliilor cu privire la noua ta casă, inclusiv potențiale probleme cu fundația, structura, finisajele, corpurile de iluminat, electricitatea, instalațiile sanitare și multe altele. Din fericire, te poți baza pe anumite servicii care îți vor garanta siguranța și durabilitatea acestor dotări, acestea încadrându-se în categoria inspecțiilor absolut necesare înainte de achiziționarea unei case.
Inspecțiile pe care trebuie să le efectuezi când mergi la vizionare pentru viitoarea ta casă
Pe lângă verificarea tuturor certificatelor de garanție și de legalitate a actelor în vederea încheierii tranzacției, e nevoie să constați starea tehnică a construcției și a instalațiilor aferente, precum și parametrii de confort aferenți ai acesteia. Pe de altă parte, este important să verifici dacă apartamentul pe care vrei să îl cumperi se află pe lista clădirilor expertizate tehnic de către primărie, fiind catalogate a fi cu “grad de risc seismic”. Acest lucru se poate consulta gratuit la sediul primăriei sau pe site-ul aferent al acesteia, dar numai în cazul în care nu cumperi o locuință nouă.
Mai apoi, dacă vei cumpăra imobilul cu credit de la bancă, apartamentul tău va fi evaluat de un expert evaluator care se va asigura că valoarea acestuia este conformă sumei de bani pe care banca o va împrumuta solicitantului. Evaluarea este utilă în setarea prețului corect, dar și în adunarea datelor despre proprietatea pe care o evaluează. Astfel, evaluatorul numit va face o vizionare și va inspecta interiorului și exteriorului clădirii, va face poze și își va nota o serie de informații legate de locația, terenul, stilul locuinței, suprafața, calitatea construcției și starea tehnică, numărul de camere și anexe, vechimea finisajelor și alte facilități. Ulterior, evaluatorul va verifica datele legate de proprietate, disponibile în documentele de proprietate: impozite, titlul de proprietate și planurile cadastrale. Aceste documente îi oferă detalii cu privire la dimensiunea terenului, suprafața totală și utilă de locuit și alte detalii despre proprietatea imobiliară respectivă. Aceste informații vor fi coroborate cu cele obținute în timpul inspecției efectuate de către evaluator pentru a se obține o evaluare cât mai corectă. După ce aceste date sunt adunate, evaluatorul trebuie caute cel puțin trei case comparabile, care s-au vândut în ultimele trei-șase luni și care, în mod ideal, ar trebui să se afle pe o rază de sub 1 km față de proprietatea aleasă de tine. Evaluatorul găsește vânzările comparabile verificând informațiile existente pe plan local și în alte surse, precum bazele de date ale agenților imobiliari locali, obținând, de preferat, cât mai multe asemănări cu proprietatea în cauză.
După ce se colectează date referitoare la imobilele comparabile pentru estimarea valorii evaluatorul trece la efectuarea unor ajustări de cost ale caracteristicilor care diferă de proprietatea aleasă de tine. În cele din urmă, evaluatorul face estimarea finală și transmite instituției bancare valoarea la care s-a ajuns, urmând ca mai apoi procesul de creditare să-și urmeze cursul firesc.
În altă ordine de idei, în completarea acesteia sau efectuată individual atunci când cumperi un imobil cu banii jos, există un alt tip de vizionare. Pentru verificarea completă a celor mai importante componente ale casei – fiabilitatea acoperișului/ușilor/ferestrelor, izolația corespunzătoare, structura și fundația imobilului, sistemul de instalații sanitare și vechimea țevilor, siguranța panoului și a cablajelor electrice, ventilația și sistemele de răcire și încălzire și a altor detalii mai puțin cunoscute – va fi nevoie să apelezi la serviciilor unor specialiști în inspecție tehnică imobiliară.
Aceasta este întocmită de un consultant tehnic imobiliar, care are în vedere identificarea eventualelor vicii pe care le are imobilul și arhitectura instalațiilor aferente ale acestuia. Dacă exista vicii, trebuie stabilită o suma orientativă care să acopere remedierea acestor vicii. Dacă îți vei asuma această sumă atunci vei negocia din prețul de vânzare a imobilului ori vei scădea acea sumă din prețul de achiziție. Apoi, se va verifica situația juridică a imobilului de către un avocat specializat în acest sens sau de către notar, iar dacă totul este în regulă se va stabili o dată a tranzacționării la notar. Acesta este șirul de demersuri ce trebuie efectuate pentru a nu cădea în capcana fenomenului ce poartă numele de ”blind buying”, adică acea situație în care majoritatea cumpărătorilor de locuințe merg ”la sigur” pe mâna agenților imobiliari, fac supoziții false sau nu se interesează deloc de calitatea tehnică a viitoarei lor locuințe.
Procesul de vizionare și inspecția viitoarei tale case înainte de a o cumpăra sunt un capitol pe care nu trebuie să-l neglijezi, făcând parte dintr-un trend de educare a cumpărătorilor de locuințe, tocmai pentru a preîntâmpina eventuale probleme cu care te-ai putea confrunta în lipsa acestor verificări. Prin urmare, este deosebit de important să te informezi din surse sigure, cu informații certe, concrete, care să nu-ți creeze probleme neprevăzute pe viitor, în care să investești resurse prețioase – timp, bani, energie.
O vizionare a locuinței este un pas crucial în procesul de cumpărare a locuinței. Dacă te vei concentra pe aceste elemente cheie în timpul inspecției, te puteți asigura că iei o decizie în cunoștință de cauză și că locuința pe care o cumperi este în stare bună. Întotdeauna este mai bine să identifici potențialele probleme înainte de a cumpăra o casă decât să le descoperi după ce ai făcut acest pas.
Alegerea unei case noi te poate scuti de cele mai multe probleme sau vicii pe care le-ai putea experimenta în cazul optării pentru una veche. Acest aspect devine un punct forte, mai ales în cazul în care vei avea parte de un dezvoltator imobiliar transparent și cinstit. El îți va pune la dispoziție toate documentațiile tehnice ale imobilului, pentru a te asigura de calitatea incontestabilă a întregului ansamblu de instalații, sisteme și materiale ce stau în spatele construcției unei case eficiente, valoroase și în cadrul căreia viața îți este însuflețită.
Acest articol există și în limba engleză aici – The usefulness of a viewing before buying the future house