Cum aducem lumina naturală în interiorul caselor noastre
Lumina este cea mai importantă sursă de energie, atât pentru noi, oamenii, cât și pentru lumea naturală care ne înconjoară. Dacă vom reuși să ne împrietenim cu lumina, să cunoaștem beneficiile ei asupra organismului nostru și asupra stării noastre de bine, vom vrea să ne bucurăm de ea într-un mod cât mai conștient și responsabil. Cum putem aduce lumina, în toată splendoarea ei, în interiorul caselor noastre și în ce fel putem să facem ca linia dintre exterior și interior să devină mai fină?
De ce să optăm pentru case care invită lumina înăuntru
Studiile au dovedit că îmbunătățirea iluminării interioare a unei case ne ajută să ne revenim după somnul excesiv, supraalimentarea și pierderea de energie. Având în vedere că mulți dintre noi petrecem o bună parte a timpului nostru în interior, trebuie să acordăm o atenție sporită modului în care clădirile sunt luminate natural. Designerul de interior Georgia Ezra susține că organismul nostru răspunde la lumină într-un mod atât de benefic, având nevoie de lumină naturală pentru a funcționa – la fel cum avem nevoie de întuneric pentru a adormi.
O casă care face uz corect de lumină ne poate înviora încă din momentul în care pășim în ea. Creierul nostru are nevoie de lumina naturală a soarelui în timpul zilei, pentru a regla tiparele de somn pe timp de noapte, întrucât acesta produce melatonină noaptea, un hormon important pentru somn, precum și pentru o imunitate puternică. Prin urmare, o locuință în care lumina naturală pătrunde eficient se va transforma într-o investiție reală pentru bunăstarea și sănătatea noastră fizică și psihică. Lumina solară stimulează producția creierului de serotonină, o substanță chimică vitală pentru starea de spirit sănătoasă și pentru sentimentul de mulțumire și fericire din viețile noastre. În plus, avem nevoie de lumina soarelui pentru a produce forma activă a vitaminei D, care este esențială pentru o sănătate bună și pentru oase puternice.
Cum pot fi ferestrele portale către o altă dimensiune a confortului
Nu există înlocuitor pentru lumina naturală și nu ne putem lipsi de ea. Calitățile sale dovedite susțin îmbunătățirea productivității, performanța intelectuală, precum și vindecarea și recuperarea medicală în spațiile în care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi. Felul în care proiectăm ferestrele este, așadar, un factor decizional în relația pe care o avem cu lumina naturală și cu atmosfera pe care o aduce înăuntru. Dincolo de acest aspect, ferestrele, menite să pună în valoare lumina naturală, vor contribui la crearea unei conexiuni mai bune între interior și exterior, uneori estompând granița dintre cele două. În plus, ele ne pot invita și încuraja să petrecem cât mai mult timp bucurându-ne simplu, fie privind afară, fie ieșind în aer liber, consolidându-ne astfel relația cu exteriorul.
Ferestrele nu trebuie doar să dea voie unei cantități mari de lumină să pătrundă în interior, ci să o și facă în mod calitativ. Spre exemplu, dacă lumina naturală intră din mai multe direcții, omul aflat în interior va avea parte de o experiență complexă, diferită, față de ceea ce a experimentat primind lumină dintr-o singură direcție. Arhitectul Alexander Christopher susține că această lumină multilaterală influențează vizibil modul în care pot fi citite emoțiile și percepute expresiile faciale. (David Sim, Soft City)
Dacă dorim să îmbunătățim confortul și sănătatea mediilor de acasă, vom lua în considerare chemarea luminii naturale în casă, ca parte a planurilor de construcție sau de renovare. Există multe modalități de a lucra cu spațiul din casele noastre așa încât să primim lumina naturală, îmbunătățind atât estetica, cât și gradul de locuit al acestora. Vom fi mai fericiți, mai sănătoși și vom economisi resurse însemnate pe termen lung făcând acest lucru.
Ce se întâmplă atunci când aducem lumina naturală în casele noastre
Spre deosebire de zonele umbrite, lumina bună are efect de amplificare a efectelor decorative, făcând designul interior al unei case să se remarce într-un mod plăcut și echilibrat. Tonurile neutre și pastelate vor face casa mai luminoasă și vor da acea senzație de spațiu generos, în comparație cu tonurile întunecate, care vor micșora vizual spațiile, dacă nu sunt utilizate optim și strategic.
Pe de altă parte, lumina va da adâncime spațiilor, zonele de umiditate vor fi astfel reduse, iar riscul apariției mucegaiurilor dispare. Adesea ignorată, o altă proprietate a luminii naturale este de a împrospăta aerul dintr-o cameră. De exemplu, blocurile în care apartamentele sunt înguste, dispuse pe lungime, în care nu pătrund corespunzător razele soarelui, se creează des umiditate, aceasta favorizând apariția bolilor pulmonare. Practic, un apartament în care sănătatea noastră nu este pusă în pericol, distanța dintre suprafața vitrată și zidul apartamentului(dinspre holul blocului) nu trebuie să depășească 6 metri. Așadar, un rol important în această dinamică îl constituie vitrajele mari. Trebuie să ne asigurăm că, prin ferestrele înalte, lumina naturală ajunge la o distanță optimă în cameră (față de ferestre).
Prin astfel de vitraje, luminii naturale îi este permis să pătrundă armonios și să dea acea senzație de căldură pe care o căutăm cu atâta ardoare în lunile de iarnă. Știm bine ce senzație deprimantă, tristă și complet neprietenoasă ne poate da o încăpere întunecată, cu acces minim pentru razele soarelui.
Mai mult decât atât, lumina naturală ne ajută să susținem un stil de viață mai sustenabil, atât de necesar în lupta împotriva încălzirii globale. O iluminare naturală eficientă va contribui la o factură de energie electrică mult mai mică. Aici este esențial și modul în care cartierul este orientat, așa încât așezarea corectă în spațiu să ne ofere posibilitatea de a utiliza eficient lumina solară, pentru o durată mai lungă în timpul zilei.
Să te simți confortabil acasă înseamnă să te bucuri de o casă bine luminată. Ce poate fi mai frumos decât un cuib în care lumina ne îmbrățișează îmbietor, însuflețindu-ne viața și sporind starea de bine? Materializarea acestor experiențe face parte din misiunea h4l: prin intermediul spațiilor vitrate mari și a ferestrelor înalte, reușim să aducem frumusețea lumii exterioare în interiorul apartamentelor proiectate de noi. Alege și tu să trăiești o viață curată și fericită, cât mai aproape de natură, într-una din casele h4l!
Referințe:
- nrel.gov
- sleepfoundation.org
- theheritagewindowcompany.co.uk
- artilux.com.au
- mobiledis.com
- .nrel.gov
- enlightenedsolutions.com
- The mindful home, Deirdre Hassed
- Soft City, David Sim