Ești interesat de achiziția unei case sustenabile?

Recunoașterea unei case sustenabile în industria imobiliară, locuințe la preț accesibil

Odată cu creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care activitățile antropice o au asupra naturii, oamenii au început să acorde mai multă importanță felului în care își construiesc locuințele. Acum, mai mult ca niciodată, este timpul să acționăm în a-i reduce efectele, luând măsuri decisive în ce privește industria imobiliară. Aceasta a fost asociată, de-a lungul anilor, cu creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, defrișarea pădurilor și consumul ridicat de resurse naturale. Tendința către case sustenabile în industria imobiliară se bazează, însă, și pe reglementări guvernamentale mai stricte și dorința de a economisi costurile de operare și cantitatea de resurse utilizate în construcții. În aceeași măsură, în timp ce minimizează impactul asupra mediului, sustenabilitatea în imobiliare are și misiunea de a îmbunătăți calitatea vieții.

Cum identifici un proiect de case sustenabile?

h4l SEBASTIAN PARK, visul tău prinde viață, h4l, home 4 life

Mai întâi, vom vedea că aceasta e foarte ușor de integrat în peisaj, încercând să nu facă notă discordantă cu mediul în care a fost construită. Dincolo de finisajele exterioare și de felul în care se prezintă din punct de vedere arhitectonic, o clădire sustenabilă se recunoaște ușor după anumite aspecte. Dacă suntem familiarizați cu conceptul de fațadă ventilată, vom observa la casele sustenabile sisteme de ventilație naturale, care nu necesită punerea în funcțiune a sistemelor de răcire sau încălzire, mari consumatoare de gaz, curent electric sau apă. În combinație cu o izolație termică potrivită, rolul principal al fațadei ventilate este de a proteja clădirea de factorii de vreme care i-ar putea afecta durata de viață, în timp ce menține o circulație adecvată a aerului și o temperatură confortabilă în interiorul clădirii, indiferent de anotimp. De asemenea, cum îmbunătățirea calității vieții se află printre prioritățile unei case sustenabile, acest sistem va asigura un aer curat și sănătos la interior, eliminând factorii poluatori și cei care ar favoriza apariția umezelii și a mucegaiurilor.

Orientarea optimă în spațiu a clădirii, ferestrele cu vitraje generoase, care permit utilizarea luminii naturale pe întreaga durată a zilei, sistemele eficiente de iluminat și încălzire (pompele de căldură, centrala de cartier), precum și captarea energiei regenerabile reprezintă alte câteva caracteristici ale unei case sustenabile. În aceeași măsură, sunt importante și tehnologiile avansate de monitorizare și control al energiei, încurajarea unei densități mici a populației în cadrul cartierului, precum și prezența unei infrastructuri care să îndemne oamenii să meargă pe jos, pe bicicletă ori folosind un mijloc de transport verde.

Pe de altă parte, proiectele imobiliare care promovează sustenabilitatea vor fi înconjurate de terenuri amenajate în scopuri recreative pentru oameni de toate vârstele, precum și de spații verzi extinse și zone de conservare a biodiversității.

Cum ne educăm în a alege locuințe situate în clădiri sustenabile?

h4l THE VILLAGE, Pentru cei care își doresc mai mult, h4l, home 4 life, București, Pipera, apartamente noi București, case sustenabile, case Floreasca - alternative

Pe lângă beneficiile pentru mediu și pentru comunitățile locale, adoptarea practicilor de sustenabilitate poate aduce și beneficii economice. Clădirile eficiente din punct de vedere energetic pot reduce facturile de utilități pentru locatari și pot atrage oameni care, deși nu au un stil de viață sustenabil, vor fi interesați de beneficiile cu care acesta vine la pachet. Astfel, este important ca, după ce dezvoltatorii imobiliari au pus bazele unor case sustenabile, să le explice în detaliu viitorilor rezidenți care sunt motivele pentru care experiența locuirii le va fi însuflețită. În plus, prin adoptarea unor practici sustenabile, aceștia pot contribui la un viitor mai bun și mai sănătos pentru ei și pentru generațiile care le calcă pe urme.

În altă ordine de idei, este important ca oamenii să cunoască certificările și standardele disponibile pentru clădirile sustenabile, așa încât să le poată identifica corect, reducând confuzia referitoare la ce anume reprezintă acestea. De exemplu, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certifică faptul că imobilul îndeplinește standarde de performanță specifice, cum ar fi eficiența energetică/apă, reducerea emisiilor de CO2, materiale și resurse, printre altele. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) se aplică atât construcțiilor noi, cât și renovărilor și evaluează performanța de mediu în nouă categorii, inclusiv energie, utilizare a terenurilor, poluare, sănătate și bunăstare. La fel cum standardele și reglementările privind construcțiile ecologice ar trebui să evolueze și să se îmbunătățească în timp, formarea și educația în domeniul sustenabilității pentru dezvoltatori, constructori, agenți imobiliari și cumpărători are nevoie de adaptarea la contextul actual.

În ziua de astăzi, lipsa unei informări coerente pe tema sustenabilității în imobiliare se poate traduce în:

  • tot mai puțini experți cu cunoștințe în acest domeniu;
  • oportunitatea ratată de a face cunoscute imobilele certificate din punct de vedere sustenabil și de a promova beneficiile reale ale acestora pentru comunitate;
  • pericolul de a promova clădiri neconforme cu standarde etice și sociale, care nu sunt în armonie cu mediul înconjurător;
  • atragerea unor costuri mari pe termen lung, precum și a unor multiple acțiuni de mentenanță și reparații;
  • consumul unor resurse ce pun în pericol biodiversitatea și perpetuează criza climatică.

În concluzie, educarea oamenilor în alegerea unei case sustenabile este esențială pentru a promova practici sănătoase în industria imobiliară și pentru a proteja mediul înconjurător. Dacă vom învăța să identificăm imobilele verzi, precum și să înțelegem beneficiile acestora, putem încuraja adoptarea practicilor sustenabile și putem contribui la crearea unui viitor mai bun și mai durabil pentru toți. Onorând natura și resursele ei, h4l promovează stilul de viață echilibrat în cadrul unor cartiere nu sunt doar sustenabile, dar construite cu focus pe consumatorul final: oamenii ce-i dau sens.

Acest articol există și în limba engleză aiciAre you interested in purchasing a sustainable house?